Σύνταξη επικουρική και εφάπαξ την ίδια μέρα-Οι αλλαγές που φέρνει ο e-ΕΦΚΑ

Petite Perle 300×250

Το νέο σύστημα απονομής των συντάξεων του e-ΕΦΚΑ τίθεται σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιούνιο και σύμφωνα με αυτό θα γίνεται την ίδια ημέρα η απονομή της κύριας, της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ.

Ειδικότερα, από τον Ιούνιο θα βγαίνει ηλεκτρονικά μια στις τρεις νέες συντάξεις όχι όμως αυτές που εκκρεμούν σήμερα. Για τις σημερινές εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης υπολογίζεται ότι μέχρι τα μέσα του 2022 θα έχουν διεκπεραιωθεί όλες.

Ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα λόγω του ότι οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα βγαίνουν ηλεκτρονικά και θα αποδεσμευθεί προσωπικό για την διεκπεραίωση των παλιών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Αναλυτικότερα, μέχρι σήμερα, για να βγει μια σύνταξη ασχολούνταν τρεις υπηρεσίες: ένας φορέας για την επικουρική, ένας για το εφάπαξ και ένας για την κύρια σύνταξη. Πλέον θα ασχολείται μόνο ένας, ο e-ΕΦΚΑ ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος ηλεκτρονικά με όλα τα αρχεία του κράτους.

Για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης προβλέπεται ότι μέχρι τα μέσα του 2021, ο στόχος είναι το 90% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.Συγκεκριμένα, με βάση τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, μέσα σε λίγες ημέρες.

Έναν χρόνο μετά, έως την 1η Ιουνίου του 2021, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90%.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας το πρώτο βήμα έχει γίνει με την απόφαση που προβλέπει η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το μητρώο πολιτών.

Με τον τρόπο αυτό, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι θα εμπλουτιστεί το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «μητρώο πολιτών» με την προσθήκη του αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης κάθε εγγεγραμμένου πολίτη και θα ολοκληρωθεί η διαλειτουργικότητα στην παροχή στοιχείων σε άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Έτσι η ψηφιακή πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει και την ψηφιακή σύνταξη μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με αυτόν τον τρόπο οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης.

Πηγή: Δικαιολογητικά

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ