Μικρές αυξήσεις από βδομάδα σε μισθούς και συντάξεις λόγω νέας φορολογικής κλίμακας

Petite Perle 300×250

«Αποκαλυπτήρια» την επόμενη εβδομάδα για τις αυξήσεις που θα προκύψουν στους καθαρούς μισθούς και στις συντάξεις από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.

Τα λογιστήρια υπολογίζουν την παρακράτηση φόρου με βάση τα νέα δεδομένα κάτι που σημαίνει ότι για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους θα φανούν μειωμένα ποσά στην παρακράτηση φόρου και αυξημένα ποσά στον καθαρό μισθό. Μεταβολές δεν θα υπάρξουν για όσους έχουν μισθό ή σύνταξη έως και 600 ευρώ τον μήνα.

Για τους υπόλοιπους το ποσό της μεταβολής θα κυμανθεί από 1,28 ευρώ έως και 28,57 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά, από 0 έως και 25 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 2,86 έως και 21,43 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και από 7,14 ευρώ έως και 22,86 ευρώ για όσους έχουν τρία παιδιά.

Τα ποσά δεν είναι εντυπωσιακά ειδικά για τους έχοντες τους «μεσαίους» μισθούς των 1000 και 1500 ευρώ τον μήνα.
Η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη να αλλάξει τις προτεραιότητες στην πολιτική μείωσης φόρων και να φέρει πιο μπροστά τις νέες ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς αφήνοντας για αργότερα τις επιπλέον μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις.

Ήδη κατατέθηκε επίσημο αίτημα στους θεσμούς για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αναδρομικά από την 1/1/2020 εφόσον βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο 2020. Για τους μισθωτούς υπάρχει ούτως ή άλλως και μια προγραμματισμένη αύξηση καθαρών αποδοχών από την 1η Ιουνίου λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Το ποσοστό που αναλογεί στον εργαζόμενο θα μειωθεί κατά 0,42% όπως προβλέπει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η εισφορά του εργαζόμενου για τον κλάδο ανεργίας θα μειωθεί κατά 0,27% ενώ θα μειωθεί κατά 0,15% και το ασφάλιστρο υπέρ του ενιαίου λογαριασμού για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών. Οι υπόλοιπες 0,48 ποσοστιαίες μονάδες θα αφορούν στο ασφάλιστρο του εργοδότη.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ