Φάρμακα: Πόσα και ποια είναι σε έλλειψη

Petite Perle 300×250

Σύμφωνα με τον Εοφ πρόκειται για 27 φαρμακευτικά προϊόντα

Διάσταση απόψεων μεταξύ φαρμακοποιών και ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων αφού οι πρώτοι ανεβάζουν τα σκευάσματα στα 400, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΦ, 27 είναι οι επίσημες δηλωμένες ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα.

Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας".

Έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο

"Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)", τονίζει ο ΕΟΦ.

Προσθέτει ότι, "το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευασμάτων, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ σημειώνεται σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. "Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη".

Πηγή: www.neakriti.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ