Προχωρούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών λόγω δάκου

Petite Perle 300×250

Γύρω από θέματα που αφορούν στην ελιά περιστράφηκε, κατά κύριο λόγο το ραντεβού που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης με το προεδρείο της Ένωσης Ηρακλείου.

Ενημερωμένος και εύστοχος στις παρατηρήσεις του ο Υπουργός φάνηκε να έχει πράγματι δρομολογήσει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν στους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς να λάβουν αποζημιώσεις, για την τεράστια ζημιά που υπέστησαν φέτος, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου και του άρθρου 221.

Ο κ Βορίδης επιβεβαίωσε πως ως τα τέλη Μαρτίου θα είναι έτοιμος ο φάκελος από ελληνικής πλευράς για να προωθηθεί στην ΕΕ ο οποίος και θα δικαιολογεί τεκμηριωμένα, λόγω κλιματικής αλλαγής και  ιδιαίτερων συνθηκών, την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς. Θα προηγηθεί νέα συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που συγκεντρώνει και τεκμηριώνει τα στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στο φάκελο.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της δακοκτονίας για τη νέα χρονιά, όπως μετέφερε στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης, ο κ Βορίδης είπε πως εκείνο που θα γίνει θα είναι η ενίσχυση με ένα επιπλέον ποσό 2 εκ ευρώ της δακοκτονίας της Κρήτη ενώ από την επόμενη χρονιά θα ειδωθεί το ζήτημα από μηδενική βάση .

Το προεδρείο της ΕΑΣΗ έθεσε στον υπουργό και το θέμα της Νέας ΚΑΠ δηλώνοντας του πως στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ελιά και αμπέλι είχαν αδικηθεί. Το β εξάμηνο του 2020 οι ελληνικές προτάσεις πάνω σε αυτό τα ζήτημα θα έχουν αποκρυσταλλωθεί με τον κ Βορίδη να ζητά από την ΕΑΣΗ να καταθέσει και τις δικές της ώστε να συνυπολογιστούν.

Αναφορικά με τον ενιαίο φορέα διαχείρισης ελαιολάδου, τέλος,  που προωθείται με τη συνεργασία Ενώσεων της Κρήτης ο κ Βορίδης βρήκε πολύ θετική την κίνηση και μάλιστα ζήτησε στην ίδρυση της να είναι κι εκείνος παρών

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ