Αυτό είναι το νέο έντυπο της εφορίας που θα συμπληρώσουν 1,5 εκ. πολίτες

by KORINA KAFETZOPOULOU

Τελευταία Ενημέρωση:

Ακόμη πιο λεπτομερής γίνεται φέτος η «ακτινογραφία» της επαγγελματικής δραστηριότητας 1,5 εκατομμύριο φορολογουμένων μέσω του φορολογικού εντύπου που θα συμπληρωθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Μέσω του εντύπου Ε3 –και αφού οι επαγγελματίες ή οι λογιστές τους συμπληρώσουν τα έσοδα και τα έξοδα- θα υπολογίζονται αυτόματα τα ποσοστά κέρδους ώστε, σε συνδυασμό με τον κλάδο που δραστηριοποιείται ο κάθε επαγγελματίας, να προκύπτει αυτόματα ποιοι «φουσκώνουν» τις δαπάνες για να γλιτώσουν φόρο και ποιοι όχι.

Η «καινοτομία» στο φετινό έντυπο Ε3 –ο υπολογισμός των ποσοστών κέρδους θα γίνεται αυτόματα χωρίς να μπορεί να παρέμβει ο φορολογούμενος- έρχεται να προστεθεί στις «απαιτήσεις» για αναλυτική καταγραφή των δαπανών που είναι και φέτος υποχρεωτική. Έτσι, και στο φετινό έντυπο Ε3 θα πρέπει να συμπληρωθούν:

1. Οι καταβληθείσες μικτές αποδοχές προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης

2. Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που πληρώθηκαν

3. Οι παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους όπως τα δάνεια, τα κουπόνια σίτισης κλπ

4. Τα έξοδα για ενέργεια της επιχείρησης (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα οχημάτων κλπ)

5. Τα έξοδα για ύδρευση

6. Τα έξοδα για λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών (δαπάνες για σταθερά και κινητά τηλέφωνα internet Κλπ)

7. Τα έξοδα για τις πληρωμές των ενοικίων της επιχείρησης.

Από την αναλυτική αποτύπωση των δαπανών αλλά και των περιθωρίων κέρδους, οι φορολογικές αρχές θα συντάσσουν λίστες υποψηφίων προς έλεγχο. Όποιος ξεφεύγει από τον μέσο όρο, αυτομάτως θα έχει περισσότερες πιθανότητες να ελεγχθεί. Για παράδειγμα, θα είναι εύκολο να εντοπιστεί μια μεταφορική επιχείρηση η οποία έχει ασυνήθιστα χαμηλό μεικτό περιθώριο κέρδους για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται αλλά και πολύ υψηλό ποσοστό δαπανών για καύσιμα.

Ο ηλεκτρονικός κλοιός της εφορίας θα σφίγγει ολοένα και περισσότερο για τους επαγγελματίες. Εκτός από το «ανακριτικού τύπου» έντυπο της εφορίας με την αναλυτική καταγραφή των οικονομικών μεγεθών έρχεται μέχρι το τέλος Μαίου η ηλεκτρονική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis αλλά και η αντικατάσταση όσων ταμειακώ δεν έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το διαδίκτυο. Θα ακολουθήσει η έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων ώστε οι φορολογικές αρχές να μην χρειάζεται να περιμένουν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να συλλέξουν την οικονομική πληροφορία.

Το χρονοδιάγραμμα για την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων και το πότε αυτή θα καταστεί υποχρεωτική αναμένεται να οριστεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Υπήρχε ένα αρχικό σχέδιο να είναι ο Απρίλιος ο μήνας έναρξης της διαδικασίας, φαίνεται όμως ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος καθώς το εγχείρημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Το εγχείρημα «ηλεκτρονικού φακελώματος» των αυτοαπασχολούμενων θα ολοκληρωθεί με την ηλεκτρονική τιμολόγηση –δηλαδή την ηλεκτρονική έκδοση των παραστατικών- η οποία θα ξεκινήσει επίσης μέσα στο έτος. 

ΠΗΓΗ THETOC

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...