Αυτοδιοίκηση και Μεσοπρόθεσμο 2021-2024: Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν

Petite Perle 300×250

Εκδόθηκε την 11η Φεβρουαρίου Εγκύκλιος του Υφυπουργού Οικονομικών, Θ.Σκυλακάκη, με αντικείμενο την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2021-2024.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η Χώρα,  ως βασικό σενάριο, έχει δεσμευθεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2021-2024, οι οποίοι στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας προβλέπουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5%του ΑΕΠ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης μέχρι το 2022.

Το ΜΠΔΣ 2021-2024 θα περιλαμβάνει την περιγραφή και αξιολόγηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2018-2019), καθώς και τις προβλέψεις των δημοσιονομικών προοπτικών για το τρέχον έτος (2020), το έτος προϋπολογισμού (2021) και τα τρία επόμενα έτη (2022-2024).

Η Εγκύκλιος περιλαμβάνει ειδική Ενότητα με Οδηγίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε αυτήν τονίζεται ότι οι Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν, λόγω του μεγέθους τους, υποτομέα με σημαντική επίπτωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται και εδώ η ανάγκη κατάρτισης ρεαλιστικών προβλέψεων, που θα είναι συνεπείς με το εκάστοτε δημοσιονομικό πλαίσιο. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο στους υπό συμπλήρωση Πίνακες να εγγράφονται μόνο τα έσοδα και οι δαπάνες, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν και αντίστοιχα να πληρωθούν κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, και όχι με βάση την πιθανή διαμόρφωση των πιστώσεων των προϋπολογισμών.

Στο πλαίσιο κατάρτισης του ΜΠΔΣ 2021-2024, οι ΟΤΑ Α' & Β' βαθμού, καθώς και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα του υποτομέα των ΟΤΑ, θα πρέπει να προβούν σε προβλέψεις σύμφωνα με το Υπόδειγμα του Πίνακα 7 του Παραρτήματος της Εγκυκλίου.

Αναφορικά με τη γραμμογράφηση του Πίνακα, αναφέρεται ότι: (α) οι κάθε είδους αποδοχές, αποζημιώσεις κ.λ.π. των Αιρετών θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη γραμμή «Αμοιβές Προσωπικού» και (β) στη γραμμή δαπανών «Κοινωνικές Παροχές» συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες που γίνονται από τις Περιφέρειες για τη μεταφορά μαθητών (ΚΑΕ 0821).

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όλων των Φορέων, πλην των ΝΠΙΔ, προσδιορίζεται ως η διαφορά εισπράξεων – πληρωμών (ταμειακό αποτέλεσμα) +/- την μεταβολή του ύψους των απλήρωτων υποχρεώσεων προς Φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης (τρίτους) μέσα στο έτος αναφοράς. Αύξηση του ύψους των απλήρωτων υποχρεώσεων οδηγεί σε επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος για την περίοδο αναφοράς.

Τονίζεται ότι οι Φορείς του υποτομέα των ΟΤΑ καλούνται να αναμένουν τις ειδικότερες οδηγίες που θα αποσταλούν με Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, προτού ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση των Πινάκων.

Στη συνέχεια, οι συμπληρωμένοι Πίνακες θα πρέπει να αποσταλούν στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΣ, η οποία θα προβεί στον έλεγχο και την αξιολόγησή τους, τόσο σε μεμονωμένο όσο και σε συγκεντρωτικό επίπεδο για το σύνολο του υποτομέα των ΟΤΑ. Ο Πίνακας 7 του Παραρτήματος με τα ενοποιημένα ποσά του υποτομέα θα αποσταλεί με ευθύνη του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΥΠΕΣστο ΓΛΚ.

Βάσει του αρ.43 του ν.4270/2014, οι στόχοι ισοζυγίου του ενοποιημένου Προϋπολογισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησηςγια τα δύο πρώτα έτη από τη σύνταξη του ΜΠΔΣ είναι δεσμευτικοί (δηλ. τα έτη 2021 και 2022).

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία που δίνεται στους Γενικούς Διευθυντές Οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων να στείλουν στο ΓΛΚ τους Πίνακες, είναι αποκλειστικά μέχρι τις 3 Μαρτίου 2020.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ