Μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά τον Φεβρουάριο

Petite Perle 300×250

Σημαντικά μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του βόρειου Αιγαίου από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα τη θάλασσα διέσχισαν συνολικά 286 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 122 στη Λέσβο, 49 στη Χίο και 115 στη Σάμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, τον Ιανουάριο πέρασαν στα νησιά 2.540 άτομα. Από αυτούς 1.767 στη Λέσβο, 176 στη Χίο και 597 στη Σάμο.

Τα στοιχεία έρχονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πως διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη εκτάσεων γης για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της σήμερα το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr



Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ