Έρχεται διάταξη για υποχρεωτικό σερβίρισμα εμφιαλωμένου παρθένου ελαιολάδου στις ταβέρνες

Petite Perle 300×250

Εμφιαλωμένο παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι υποχρεωμένοι οι εστιάτορες να σερβίρουν στα τραπέζια. Στην κρίση του ιδιοκτήτη του καταστήματος αν και πόσο θα το χρεώνει.

Αναμένεται σχετική διάταξη η οποία και θα ενσωματωθεί στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στόχος είναι να διαφημισθούν τα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα που διαθέτει η χώρα μας.

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου ωστόσο, βρίσκεται στην πρώτη θέση ως πρώτη παραγωγός χώρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Προβλέπεται ότι «το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που, θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Στη διάταξη θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι το «έλαιο» θα είναι υποχρεωτικά παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να αυστηροποιήσει και τις κυρώσεις καθώς σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο θα μπορεί να φθάσει έως και τα 1.000 ευρώ, έναντι 500 ευρώ που ισχύει σήμερα. Μάλιστα η αυστηροποίηση των προστίμων, θα συνδυαστεί και με αύξηση των ελέγχων.

Το μέτρο θα αφορά όλα τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καταστήματα γρήγορης εστίασης, ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα).

Πώς θα χρεώνεται

Το αν η συσκευασία του ελαιολάδου θα χρεώνεται στον πελάτη, είναι θέμα που θα το κρίνει ο εστιάτορας. Στην περίπτωση που υπάρχει χρέωση, αυτή θα αναγράφεται ευκρινώς, όπως και τα ml της συσκευασίας στον τιμοκατάλογο. Εξυπακούεται ότι ο καταναλωτής με την αποχώρησή του από το κατάστημα εστίασης θα μπορεί να πάρει μαζί του και τη συσκευασία με το εναπομείναν ελαιόλαδο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ