Από σήμερα οι αιτήσεις για το επίδομα γέννας-Όλα τα sos της διαδικασίας

Petite Perle 300×250

Ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη στην νέα πλατφόρμα epidomagennisis.gr η υποβολή των αιτήσεων από όσες μητέρες απέκτησαν παιδιά από 1.1.2020 προκειμένου να τους χορηγηθεί επίδομα ύψους 2.000 ευρώ μέσω του ΟΠΕΚΑ.

1. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Το επίδομα γέννας χορηγείται για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και χορηγείται στην μητέρα. Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του παιδιού, το επίδομα καταβάλλεται στο διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού ή έτερο πρόσωπο εφόσον ασκεί την επιμέλειά του και έχει την ιδιότητα:
α) Έλληνα πολίτη,
β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,
γ) πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ή πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας,
ε) πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα έτη πριν από το έτος γέννας του παιδιού.
Κατ' εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας της παρούσας περίπτωσης, διαμένει μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια από το έτος 2012 και μετά.

2.Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας τι γίνεται;

Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας του παιδιού δίνεται σε αυτόν που έχει την επιμέλεια των παιδιών. Εάν ο θάνατος επήλθε μετά την έγκριση της εκ μέρους της μητέρας υποβληθείσας αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος, το επίδομα, εφόσον δεν έχει ήδη καταβληθεί, χορηγείται στον πατέρα του παιδιού, αν αυτός είναι δικαιούχος του επιδόματος, μετά την εκ μέρους του υποβολή ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο ίδιος.

3. Υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια;

Τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής :

-Μόνη μητέρα χωρίς άλλα παιδιά (αποκτά το 1ο)– ετήσιο εισόδημα έως 60.000€
-Ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά (αποκτούν το 1ο) – ετήσιο εισόδημα έως 70.000€
-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτά το 2ο) – ετήσιο εισόδημα έως 70.000€
-Ζευγάρι με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτούν το 2ο) – ετήσιο εισόδημα έως 80.000€
-Μονογονεϊκή με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 3ο) – ετήσιο εισόδημα έως 80.000€
-Ζευγάρι με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 3ο) – ετήσιο εισόδημα έως 90.000€
-Μονογονεϊκή με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 4ο) – ετήσιο εισόδημα έως 90.000€
-Ζευγάρι με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 4ο) – ετήσιο εισόδημα έως 100.000€
Για κάθε επόμενο ανήλικο παιδί στην οικογένεια – μονογονεική ή ζευγάρι – το όριο αυξάνεται κατά 10.000€. Λαμβάνεται υπόψη το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας.
Τα εισοδηματικά κριτήρια ελέγχονται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου σε συνδυασμό με τα ισχύοντα κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης στοιχεία του Φορολογικού του Μητρώου.

4. Πως θα καταβληθεί το επίδομα γέννας;

Το επίδομα γέννας καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα της γέννησης εφόσον η αίτηση εγκριθεί μέσα στον μήνα γέννησης και η δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα μετά τον μήνα γέννησης του παιδιού.

Για παράδειγμα εάν κάποιος υποβάλλει την αίτηση μέσα στον Φεβρουάριο γιατί τότε απέκτησε παιδί και εγκριθεί, θα πληρωθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου, δηλαδή 31 Μαρτίου την πρώτη δόση. Την δεύτερη δόση θα την πληρωθεί 31 Ιουλίου δηλαδή ουσιαστικά 6 μήνες μετά την γέννηση του παιδιού.

5.Υπάρχουν περιπτώσεις που θα δοθούν εφάπαξ τα 2.000 ευρώ;

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών λόγω διαφόρων διασταυρώσεων, από τη γέννηση του παιδιού το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του εφάπαξ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης.

6. Αν δεν δηλώσω αμέσως την γέννηση του παιδιού τι γίνεται;

Η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέσα στο τρίμηνο από την γέννηση του παιδιού.

7. Που υποβάλλω την αίτηση

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται είτε στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ στην ιστοσελίδα www.epidomagennisis.gr, είτε μέσω της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, για τα παιδιά που γεννιούνται σε μαιευτήρια ή νοσοκομεία. Στην παρούσα φάση, η διαδικασία της ψηφιακής δήλωσης γέννησης θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 15 μαιευτήρια και νοσοκομεία της χώρας.

8. Τι χρειάζεται για την αίτηση στο epidomagennisis.gr;

Για την υποβολή αίτησης στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, η είσοδος στην οποία πραγματοποιείται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης της μητέρας στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), δηλώνεται απαραιτήτως ο ΑΜΚΑ του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας της αιτούσας μητέρας, το email και ο αριθμός τηλεφώνου της, καθώς και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι η ίδια.

9. Τα ίδια στοιχεία απαιτούνται και στα μαιευτήρια;

Για την υποβολή της ψηφιακής δήλωσης γέννησης σε μαιευτήρια ή νοσοκομεία απαιτούνται μόνο τα ταυτοποιητικά έγγραφα των γονέων του παιδιού. Με τη δήλωση γέννησης θα δηλώνονται τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων (κινητό τηλέφωνο, σταθερό τα τηλέφωνο, email, διεύθυνση κατοικίας), το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι η μητέρα, η οποία και θα υποβάλλει παράλληλα και αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννας.

10.Η αίτηση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά;

Ναι υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Στην περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί δύναται να υποβληθεί και μέσω Κέντρου Κοινότητας.

11. Σε περίπτωση μη έγκρισης της αίτησης τι γίνεται;

Σε περίπτωση που από τις διασταυρώσεις δεν προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα ο αιτιών παραπέμπεται σε Κέντρο Κοινότητας της επιλογής του για τη διεκπεραίωση της αίτησής του, η οποία προϋποθέτει την υποβολή δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της συνδρομής των απαιτούμενων προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε έγχαρτη μορφή μέχρι την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής τους από την εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., είτε από τον ίδιο τον αιτούντα είτε μέσω εξουσιοδοτημένων χρηστών των Κέντρων Κοινότητας.
Να σημειωθεί ότι ο αιτών έχει προθεσμία δύο μηνών για να υποβάλει στο Κέντρο Κοινότητας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η εν λόγω προθεσμία, το αρμόδιο όργανο επιλαμβάνεται της εξέτασης της αίτησης με βάση τα στοιχεία που διαθέτει.

12. Απαιτούνται κάποια δικαιολογητικά;

Κατά περίπτωση μπορούν να ζητηθούν ρα εξής δικαιολογητικά από τα Κέντρα Κοινότητας :

α. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, για το οποίο θα χορηγηθεί το επίδομα γέννας.
β. Αντίγραφο των απαιτούμενων πράξεων διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, καθώς και των απαιτούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
γ. Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του.
δ. Πρόσφατη βεβαίωση ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Οι πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλουν δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικογενειακή τους κατάσταση ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της πράξης συμφώνου συμβίωσης στην αντίστοιχη περίπτωση. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζει επιπρόσθετα βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ε. Σε περίπτωση που η μητέρα έχει αποβιώσει ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει επιπρόσθετα ληξιαρχική πράξη θανάτου της μητέρας.
στ. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ομογενής αλλοδαπός προσκομίζει επιπρόσθετα ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς.
ζ. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι πολίτης κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή στην Ελβετική Συνομοσπονδία ή σε άλλο κράτος πλην των ανωτέρω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζει επιπρόσθετα άδεια διαμονής για πολίτη χώρας.
Για όποια από τα ανωτέρω δικαιολογητικά προβλέπεται διάρκεια ισχύος, αυτά θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης.
η. Σε περίπτωση που η επιτροπεία του παιδιού έχει ανατεθεί σε φυσικό πρόσωπο προσκομίζεται επιπρόσθετα η σχετική Δικαστική απόφαση ή η σχετική διαταγή ανάθεσης.
θ. Σε περίπτωση ύπαρξης δικαστικής απόφασης ή διαταγής ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού προσκομίζεται επιπρόσθετα η σχετική δικαστική απόφαση ή η σχετική διαταγή ανάθεσης.
ι. Σε περίπτωση αναγνώρισης τέκνου προσκομίζεται επιπρόσθετα η συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης τέκνου.

3. Τι γίνεται στην περίπτωση που εκκρεμεί δικαστήριο για την επιμέλεια του παιδιού;

Αν προκύπτει ότι εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η έκδοση απόφασης περί της ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού, μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής, δεν μπορεί να γίνει έγκριση αίτησης. Ωστόσο ως απόφαση νοείται και η απόφαση ή διαταγή, με την οποία ανατίθεται η επιμέλεια του παιδιού στο πλαίσιο ζητηθείσας προσωρινής δικαστικής προστασίας.

ΠΗΓΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ