Σε επιφυλακή η τουριστική αγορά για τον κορονοϊό

Petite Perle 300×250

Η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη και οι θάνατοι στην Ιταλία έχουν σημάνει συναγερμό και στην ελληνική τουριστική αγορά, που βρίσκεται σε επιφυλακή.

Όλα τα σενάρια είναι πιθανά, όπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου που παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει στασιμότητα στις ταξιδιωτικές κρατήσεις, δικαιολογημένη από στελέχη του χώρου λόγω της κατάστασης, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της φετινής σεζόν, εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, επί του παρόντος δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων. Εντούτοις, μετά τους θανάτους στην Ιταλία επικρατεί ευρύτερη ανησυχία, την ώρα που αυτή την περίοδο παραδοσιακά συντελείται σημαντικό ποσοστό κρατήσεων (early booking) από βασικές για την Ελλάδα "δεξαμενές" ξένων τουριστών, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιχειρηματίες της αγοράς κρατούν στάση αναμονής. Με δεδομένο πως για τους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς η σεζόν ξεκινά τον Απρίλιο, ποντάρουν πως μέχρι τότε η κατάσταση μπορεί να είναι καλύτερη. Στην παρούσα φάση όμως, τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Κροατία, Αυστρία και Ελβετία, προβληματίζουν.

Θετικός στις αφίξεις ο Ιανουάριος

Πάντως ο Ιανουάριος όσον αφορά στις αφίξεις από το εξωτερικό που καταγράφηκαν στα κυριότερα αεροδρόμια ήταν θετικός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. 

Ωστόσο πρόκειται για το μήνα που ο κορονοϊός είχε ελάχιστα κρούσματα στην Ευρώπη, ενώ ούτως ή άλλως το πρώτο τρίμηνο δεν θεωρείται ενδεικτικό για τον ελληνικό Τουρισμό για τις επιδόσεις της χρονιάς, αφού ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών αναμένεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως αναφέρεται στο πρώτο για τη φετινή χρονιά στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 407 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 8,3%. Η άνοδος μεταφράζεται σε 31 χιλιάδες περισσότερους επιβάτες σε σχέση με πέρσι. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αεροδρομίων, η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά σε δύο αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ξεκινά να ανεβαίνει από την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Ειδικότερα στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση 5,6% και στη Θεσσαλονίκη 16,9%. Στην πλειοψηφία των γεωγραφικών ενοτήτων δεν καταγράφηκαν διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Ιανουάριο. Εξαίρεση αποτέλεσε η Κρήτη όπου σημειώθηκε αύξηση +2,2%. Συνολικά, στο νησί καταγράφηκαν 3,2 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, εκ των οποίων 1,7 χιλ. καταγράφηκαν στο Ηράκλειο επιβάτες και 1,5 χιλ. στα Χανιά. 

Ο φετινός πήχης

Το υπουργείο Τουρισμού προσδοκά για φέτος διψήφια αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις και μονοψήφια στις αφίξεις. Ειδικότερα σε ότι αφορά στις τουριστικές εισπράξεις, ο φετινός πήχης από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, έχει τεθεί στα 1,5 δισ.- 1,7 δισ. περισσότερα έσοδα σε σχέση με πέρσι. Όμως ο κοροναϊός αποτελεί πλέον το μεγάλο "αστερίσκο".

Σύμφωνα τέλος με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα συνολικά τα τουριστικά έσοδα την περασμένη χρονιά σκαρφάλωσαν στα 18,15 δισ. ευρώ, από 16,08 δισ. το 2018 και 14,63 δισ. το 2017, αν και στην αρχή της σεζόν του 2019 οι προβλέψεις φορέων του κλάδου ήταν πιο συντηρητικές. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 12,8% και 4,1% αντίστοιχα σε σχέση με το 2018. 

ΠΗΓΗ CAPITAL

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ