Κορωνοϊός: Δοκιμάζεται με πάνω από 400 κρούσματα η Ιταλία αλλά και από αισχροκέρδεια

Petite Perle 300×250

Την απόδοση των μέτρων προστασίας και περιορισμού αναμένει η κυβέρνηση της Ιταλίας, προκειμένου να κατευνάσει την αγωνία των πολιτών, μετά τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός COVID-19. 

Στη γειτονική χώρα επικρατεί ανησυχία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν με προϊόντα μακράς διάρκειας συντήρησης,  Οι πόλεις του βορρά θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα, ενώ οι ασθενείς έχουν φτάσει τους 400. Συνολικά, από την αρχή της εξάπλωσης του Covid-19 στη χώρα, ιάθηκαν από τον ιό τρεις ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών μετά τον απολογισμό του τελευταίου 24ωρου, έπεσε στους 29. Στη Νότια Κορέα αντιθέτως, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά πολύ, καθώς στη σχτική λίστα προστέθηκαν άλλα 334. Ανησυχία επικρατεί και στη Γερμανία, μετά τον εντοπισμό 10 κρουσμάτων σε ένα μόλις 24ωρο.

Ιταλία: Μόνο σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα το τεστ

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι στο εξής, τα τεστ για την διάγνωση του ιού θα γίνονται μόνον στους ασθενείς που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είχε ήδη τονίσει ότι η Ιταλία, με το πρωτόκολλό της, έως τώρα υπέβαλε σε εξετάσεις πολλά περισσότερα άτομα από τις υπόλοιπες, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μια γυναίκα θετική στον ιό γέννησε την Τετάρτη στην πόλη Πιατσέντσα της βόρειας Ιταλίας και όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, το νεογνό χαίρει άκρας υγείας και είναι αρνητικό στον κοροναϊό.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ιταλικό κρουαζιερόπλοιο δεν μπόρεσε να ελλιμενιστεί στην Καραϊβική, ύστερα από απαγόρευση των τοπικών λιμενικών αρχών. Αιτία, η κατάσταση της υγείας ενός μέλους του πληρώματος, το οποίο παρουσίασε πυρετό.

Σε μια προσπάθεια επιστροφής στην καθημερινότητα, από σήμερα τα καφέ μπαρ στο Μιλάνο μπορούν να μένουν ανοιχτά και μετά τις 18:00 το απόγευμα υπό τον όρο ο καφές και ό,τι άλλο να σερβίρονται στα τραπέζια και όχι σε όρθιους πελάτες, ώστε να μην συνωστίζονται.

Ιταλία: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες μάσκες – Μαύρη αγορά και αισχροκέρδεια

Στο σκηνικό του γενικευμένου τρόμου με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας να παρατηρούνται στον ιταλικό βορρά εξαιτίας της εξάντλησης των μασκών, η οικονομική αστυνομία του Μιλάνου ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε εκατοντάδες μάσκες προστασίας, που θα διατίθεντο στην αγορά για την προστασία από τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο των ενισχυμένων ελέγχων για την πάταξη δόλιων πρακτικών.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από στρατιωτικούς με στόχο κυρίως να καταπολεμηθούν περιπτώσεις με αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών και πωλήσεις προϊόντων κακής ποιότητας, τονίζεται σε ανακοίνωση της οικονομικής αστυνομίας του Μιλάνου.

Σε παράνομους πωλητές επιβλήθηκαν ποινές, ανάμεσα τους ήταν δύο άνδρες που πουλούσαν μάσκες προστασίας χωρίς το σήμα πιστοποίησης CE σε ορισμένες γειτονιές του Μιλάνου.

Ένας άλλος πουλούσε εκατοντάδες φιαλίδια αντιβακτηριδιακού τζελ σε πολύ υψηλή τιμή, του οποίου το περιεχόμενο εξετάζεται σε εργαστήριο.

Εξάλλου, η οικονομική αστυνομία κατάσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικά δεδομένα από την Amazon και την eBay, στο πλαίσιο έρευνας για τις πωλήσεις σε υπερβολικά υψηλές τιμές μασκών και απολυμαντικών τζελ στο διαδίκτυο, κάτι για το οποίο εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα η ιταλική ένωση καταναλωτών

«Σούπερ είδηση! Είναι εθνική ντροπή να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ιταλών», σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καταναλωτών (UNC) Μασιμιλιάνο Ντόνα.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αστρονομική τιμή των προϊόντων, αλλά η πώληση ακατάλληλων μασκών, που δεν είχαν καμία αποτελεσματικότητα, ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκαν από ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό», δήλωσε.

Αντιμέτωποι με την επιδημία του κοροναϊού, οι Ιταλοί έσπευσαν να αναζητήσουν μάσκες προστασίας και απολυμαντικά τζελ, προκαλώντας έλλειψη στα φαρμακεία και σε πολλά σούπερ μάρκετ στον βορρά της χώρας. Οι απατεώνες δεν άργησαν να επωφεληθούν.

Το πρωί της Τρίτης, ένας χρήστης του διαδικτύου προσέφερε ένα μπουκάλι ενός λίτρου με αντιβακτηριδιακό διάλυμα αντί 300 ευρώ στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Ebay. Για ένα απολυμαντικό τζελ για βρέφη ζητούσε τουλάχιστον 240 ευρώ.

Κίνα: 29 νεκροί και 433 νέοι ασθενείς

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 29 ακόμη ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση εδώ και περίπου έναν μήνα. Ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα αυξήθηκαν ελαφρά στην ηπειρωτική Κίνα, σε 433, από 406 την Τρίτη.

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν ανήλθε έτσι σε 2.744 στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το σύνολο των κρουσμάτων είναι πλέον 78.497, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

Οι 29 θάνατοι που καταγράφηκαν είναι οι λιγότεροι από την 28η Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη είχαν καταγραφεί 52.

Από τους νέους θανάτους και τα νέα κρούσματα, οι 26 και τα 409 αντίστοιχα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της κρίσης. Οι άλλοι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στο Πεκίνο, στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Χενάν.

Εξάλλου, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ήταν υψηλότερος από αυτόν των νέων κρουσμάτων για ένατη συνεχόμενη ημέρα, τόνισε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Οι άνθρωποι που βγήκαν από τα νοσοκομεία ήταν 2.750 ως τα μεσάνυχτα. Συνολικά, 32.495 ασθενείς έχουν ανανήψει.

Νότια Κορέα: 334 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν ακόμη 334 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού το περασμένο εικοσιτετράωρο, εξέλιξη η οποία αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην ασιατική χώρα σε 1.595, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα στη χώρα αφότου επαληθεύτηκε το πρώτο κρούσμα στη Νότια Κορέα, την 20ή Ιανουαρίου.

Από τα νέα κρούσματα, τα 307 εντοπίστηκαν στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά), όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης του COVID-19, σύμφωνα με τα KCDC.

Δεν καταγράφηκε πάντως κανείς νέος θάνατος, σύμφωνα με τα Κέντρα. Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας παρέμεινε έτσι στους 12.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να αναβάλλουν όλα τα κοινά γυμνάσια «μέχρι νεοτέρας διαταγής», ανακοινώθηκε από τα επιτελεία των δύο χωρών.

Γερμανία: Δέκα νέα κρούσματα

Δέκα νέα κρούσματα του κορωνοϊού (Covid-19) επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Γερμανία, ενώ ύποπτα περιστατικά εξετάζονται στο Βερολίνο και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, χθες βράδυ επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη περιστατικό, ενώ υπάρχει επίσης ύποπτο κρούσμα, ασθενής που παραμένει για την ώρα στο σπίτι του. Και οι δύο είχαν έρθει σε επαφή με ζευγάρι που νοσηλεύεται από προχθές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ.

Συνολικά, στο κρατίδιο έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί πέντε κρούσματα του ιού. Οι αρχές της περιοχής εκτιμούν ότι εστία ήταν εκδήλωση για το Καρναβάλι τη 15η Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι, τα παιδιά και άλλοι οικείοι τους έχουν τεθεί σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Στέλεχος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε επισκεφθεί την περιοχή για το Καρναβάλι, μολύνθηκε επίσης από τον ιό και νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κόμπλεντς (Ρηνανία-Παλατινάτο).

Τέσσερα ακόμη άτομα έχουν μολυνθεί στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Οι αρχές εκτιμούν ότι τον ιό μετέδωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.

Στο Βερολίνο εξετάζεται από χθες μια γυναίκα η οποία παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης. Η γυναίκα είχε μόλις επιστρέψει από το Μιλάνο με λεωφορείο. Οι συνεπιβάτες της έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά από τις αρμόδιες αρχές.

Νωρίτερα χθες η αστυνομία της Ρηνανίας-Παλατινάτου είχε σταματήσει τρένο με 70 επιβάτες, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι κάποιος από τους ταξιδιώτες ενδεχομένως είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό. Ένας επιβάτης αισθάνθηκε αδιαθεσία και ενημέρωσε σχετικά το προσωπικό του τρένου, πριν μεταφερθεί εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Χθες ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε ότι η χώρα «βρίσκεται στην αρχή επιδημίας», ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Οι οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού πάντως ήδη γίνονται αισθητές στην Γερμανία. Χθες οι διοργανωτές της Διεθνούς Έκθεσης Ειδών Σιδήρου της Κολωνίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από την 1η ως την 3η Μαρτίου, ανακοίνωσαν πως ακυρώθηκε. Στην έκθεση επρόκειτο να λάβουν μέρος περίπου 3.000 εκθέτες, 1.200 εκ των οποίων προέρχονται από την Ασία.

Στο ίδιο πνεύμα, η μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση Τουρισμού, η ΙΤΒ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την 4η ως την 8η Μαρτίου στο Βερολίνο, λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τους συμμετέχοντες: χθες ανακοινώθηκε ότι όλοι οι εκθέτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν φόρμα στην οποία δηλώνουν εάν είχαν κάποια από τα «ύποπτα» συμπτώματα και εάν είχαν πρόσφατα επισκεφθεί κάποια από τις περιοχές όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Οι διοργανωτές, ακολουθώντας τις οδηγίες του γερμανικού υπουργείου Υγείας, δεν θα επιτρέψουν την συμμετοχή στην έκθεση σε όποιον θεωρηθεί ότι ανήκει σε ομάδα «υψηλού κινδύνου». Στην έκθεση συμμετέχουν περίπου 10.000 εκθέτες, ενώ οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 160.000. Ήδη, πολλοί εκθέτες από την Κίνα έχουν ακυρώσει την συμμετοχή τους.

Βιέννη: Βρέθηκε ουσία που φέρεται να καταπολεμά τον COVID-19

Ουσία που ανακαλύφθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Apeiron, η οποία έχει την έδρα της στη Βιέννη, φέρεται να καταπολεμά τον κορωνοϊό και δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς στην Κίνα που έχουν προσβληθεί από βαριές λοιμώξεις όπως του SARS-CoV-2.

Όπως ανακοινώθηκε απόψε από την εταιρεία, στο πλαίσιο της έρευνας – που διενεργείται από ερευνητική ομάδα ειδικών από την Κίνα, την Αυστρία, τον Καναδά και στην οποία συμμετέχει ο γενετιστής και ιδρυτής της Apeiron Γιόζεφ Πένινγκερ – χορηγείται σε 29 ασθενείς για επτά ημέρες η πειραματική ουσία APN01.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την τρέχουσα έρευνα, θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες έρευνες η ουσία ΑΡΝΟ1 που έχει ως βάση της το ένζυμο rhACE2.

Με την έρευνα του ενζύμου ασχολείται ο Γιόζεφ Πένινγκερ, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και εδώ και καιρό εργάζεται στο University of British Columbia του Καναδά.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το γενετικό υλικό του κορωνοϊού ταυτίζεται σε ποσοστό 80% με εκείνο του παθογόνου SARS που είχε εμφανιστεί το 2003, και όπως παρατηρεί ο 'Αρτουρ Σλάτσκι του St. Michael's Hospital του Τορόντο, ο νέος κοροναϊός‚ SARS-Cov-2, χρησιμοποιεί τον παθογόνο για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, και οι επιστήμονες ευελπιστούν πως με την χορήγηση της νέας ουσίας μπορεί να αποτραπεί η βλάβη του πνεύμονα και η ανεπάρκεια των οργάνων.

Το ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί καταρχήν να λειτουργήσει, απέδειξαν νέες έρευνες στα εργαστήρια του Γιόζεφ Πένινγκερ σε συνεργασία με τον Τσενγιού Γιανγκ του Union Medical College του Πεκίνου.

Ο Αυστριακός ερευνητής εκφράζει τη χαρά του που, όπως σημειώνει, στη βάση των ερευνών τους εξετάζεται τώρα η δυναμική του APN01 σε κλινικές έρευνες για την θεραπεία ασθενών, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νεοεμφανισθέντα κορωνοϊό.

Ρωσία: Πέντε πρωτότυπα εμβόλια

Ρώσοι επιστήμονες παρασκεύασαν πέντε πρωτότυπα εμβόλια κατά του λοιμώδους κορωνοϊού, αλλά η όλη επεξεργασία τους βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.

«Μέχρι στιγμή έχουν δημιουργηθεί πέντε πρωτότυπα εμβόλια, αλλά αυτό είναι το αρχικό στάδιο της επεξεργασίας. Θέλω να σας πω ότι οι συνάδελφοι ασχολούνται εντατικά με αυτό το ζήτημα και μόλις έχουμε πιο συγκριμένα αποτελέσματα θα σας ενημερώσουμε γι' αυτά».

Η Γκόλικοβα ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε από την Κίνα το στέλεχος του κορωνοϊού, βάσει του οποίου οι Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να παρασκευάσουν το εμβόλιο.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα με την Ιταλία λόγω της έξαρσης του κοροναϊού στη χώρα αυτή, αλλά συνέστησε στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν αυτήν την περίοδο τα ταξίδια στην Ιταλία.

«Σε ό,τι αφορά στην Ιταλική Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαίκής Ένωσης, είναι αρκετά περίπλοκο να υιοθετήσουμε κάποια περιοριστικά μέτρα. Επίσης είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τους ανθρώπους οι οποίοι μετακινούνται μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας», δήλωσε η Γκόλικοβα.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ