Ερντογάν: Ανοίξαμε τα σύνορα-18.000 μετανάστες πέρασαν-Σήμερα θα φτάσουν τους 30.000

Petite Perle 300×250

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία» και επεσήμανε ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοικτά, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν βοήθησε επαρκώς την Αγκυρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό βάρος.

«Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες», υπογράμμισε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι ήδη 18.000 μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα με την Ευρώπη από χθες, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Σημείωσε επίσης ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και ότι χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει» ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία και επεσήμανε ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοικτά, επικρίνοντας την ΕΕ ότι δεν βοήθησε επαρκώς την Άγκυρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό βάρος.

«Λέμε εδώ και καιρό ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τέτοιους αριθμούς προσφύγων», υπογράμμισε ο Ερντογάν. «Μας υποσχεθήκατε βοήθεια, αλλά δεν κάνετε όποτε, οπότε ανοίξαμε χθες τα σύνορά μας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ο Τούρκος πρόεδρος.

«Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», κατέληξε.

Η σημερινή ήταν η πρώτη ομιλία Ερντογάν μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στη βορειοδυτική Συρία την Πέμπτη. 

Οι θάνατοι αυτοί ώθησαν αξιωματούχους στην Τουρκία να δηλώσουν ότι δεν θα παρεμποδίσουν πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ευρώπη. 

Ερντογάν σε Πούτιν: Φύγετε από τον δρόμο μας

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ζήτησε από τη Ρωσία «να φύγει από τον δρόμο μας» στη Συρία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είπα στον Πούτιν: 'Τι κάνετε εκεί κάτω; Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μία βάση, κάντε το, αλλά φύγετε από τον δρόμο μας. Αφήστε μας πρόσωπο με πρόσωπο με το καθεστώς'», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από την Κωνσταντινούπολη, ενώ υπογράμμισε ότι οι συριακές δυνάμεις «θα πληρώσουν το τίμημα» των επιθέσεών τους εναντίον του τουρκικού στρατού, εννοώντας τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ.

Πηγή: iefimerida


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ