Τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ για μεταναστευτικό και οικονομία

Petite Perle 300×250

Η κρίση στον Έβρο και η νέα μεταναστευτική πίεση που βιώνουν η Ελλάδα και κατ' επέκταση η Ευρώπη, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στην συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος θα βρεθούν τετ α τετ λίγες ώρες πριν το κρίσιμο ραντεβού του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία αποτελεί κρίσιμο παίκτη εντός και εκτός ΕΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή και την διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού με την κα Μέρκελ να διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο. Επίσης, το ευρωπαϊκό ταμείο, από όπου ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να εκταμιευτούν μεγαλύτερα κονδύλια με προορισμό την Άγκυρα, καθορίζεται κυρίως από το Βερολίνο.
Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκαθαριστεί προς όλες τις πλευρές, ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά σύνορα. «Αν δεν φύγουν από τον Έβρο, σταματώντας την προσπάθεια εισβολής δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης», όπως το έθετε αρμόδια πηγή στο iefimerida.gr, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη κατ' αυτόν τον τρόπο.

Η ελληνική κυβέρνηση, πέραν της στήριξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί όλο το τελευταίο διάστημα, προσδοκά στην στενή συνεργασία της Καγκελαρίας ώστε να επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα που άπτονται του μεταναστευτικού και της τουρκικής συμπεριφοράς. Καταρχήν, το μέλλον της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN, την χαρακτήρισε «νεκρή συμφωνία, με ευθύνη της Άγκυρας». Θα πρέπει να διερευνηθεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει ξανά και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η συμμετοχή της Frontex στην προσπάθεια μείωσης των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, με περιπολίες που θα κάνει στα τουρκικά παράλια, σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή. Παράλληλα, θα χρειαστεί η συνδρομή της ΕΕ, για την γρήγορη επιστροφή όσων πέρασαν τα ελληνικά σύνορα μετά την 1η Μαρτίου και έχουν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές.

Ταυτόχρονα η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συνεργασία με το Βερολίνο για τις αλλαγές στο Δουβλίνο και την διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ασύλου στην Ένωση. Οι προτάσεις που επεξεργάζεται η Κομισιόν, οι οποίες θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο, θα οριστικοποιηθούν και θα τεθούν προς εφαρμογή το επόμενο εξάμηνο, οπότε την προεδρία της ΕΕ θα έχει η Γερμανία.

Και η οικονομία στην ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη – Μέρκελ

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο του «Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», το οποίο υλοποιείται ύστερα από κοινού απόφαση με την Άνγκελα Μέρκελ, πέρυσι, στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού. Έτσι λοιπόν δεν θα λείψει και η οικονομία από την ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Θα μιλήσουν μαζί με την κα Μέρκελ στο Φόρουμ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά ενέργειας, τις πράσινες επενδύσεις, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν και ανακοινώσεις για άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, πεδίο στο οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γερμανικές επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον των Γερμανών για να επενδύσουν στην ενεργειακή αγορά μας, είναι μεγάλο, λόγω της γεωπολιτικής θέσης, που κατέχει η Ελλάδα στη ΝΑ Ευρώπη, των καλών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και προσφέρονται για εγκαταστάσεις ΑΠΕ, των αναβαθμίσεων, που πραγματοποιούνται στις υποδομές φυσικού αερίου, των έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, τα οποία ήδη δρομολογούνται και της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα στοχεύει «να ακουστεί η «φωνή» της ελληνικής οικονομίας σε όλη τη Γερμανία», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Το μήνυμα που θέλουν να σταλεί στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε φάση σταθερής ανάπτυξης καθώς και ότι προσδοκά ταχύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ με τη στήριξη και των νέων ξένων επενδύσεων.

Σε επίπεδο κυβέρνησης Ελλάδα και Γερμανία θα εκπροσωπηθούν ως εξής: Πέραν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν: ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας.

Από τη Γερμανία, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν: ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Peter Almaier, ο Επίτροπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις, Thomas Jarzombek, ο Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Andreas Feicht και η Κοινοβουλευτική Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Elisabeth Winkelmeier.

Επίσης, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν ανώτατοι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς και των δύο κρατών, Πρόεδροι και CEO's μεγάλων ελληνικών ομίλων αλλά και ισχυρών γερμανικών εταιριών με παρουσία στην Ελλάδα, ενώ πολυπληθής και σε ανώτατο επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση και του γερμανικού επιχειρείν. Στο Φόρουμ θα έχουν επίσης παρουσία φορείς χρηματοδότησης (ελληνικές τράπεζες, KfW Banking Group, European Investment Bank) και επενδυτές με ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ IEFIMERIDA


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ