Το 3-2 με ανατροπή του ΠΑΟΚ το 1971

Petite Perle 300×250

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0 του ΠΑΟΚ στον πρώτο ημιτελικό που έγινε στην Τούμπα αλλά ο δικέφαλος του Βορρά έκανε την επική ανατροπή, κερδίζοντας με 3-2.

Είναι κάτι σπάνιο σε ένα μεγάλο ντέρμπι τέτοιου είδους να γίνονται ανατροπές, αν και είδαμε άλλη μια τέτοια φέτος στο πρωτάθλημα με την ΑΕΚ να προηγείται σαν φιλοξενούμενη στο ΟΑΚΑ με 2-0 επί του Παναθηναϊκού αλλά το "τριφύλλι" το ανέτρεψε σε 3-2.

Για τον ΠΑΟΚ, όμως, ο λόγος και το 0-2 που το έκανε 3-2 με παραπέμπει στο μακρινό 1971, όταν ο Παναθηναϊκός ήταν στις μεγάλες του δόξες, καθώς κάλπαζε ολοταχώς για τον τελικό του σημερινού Τσάμπιονς Λιγκ που έγινε τότε στο Γουέμπλεϊ και έχασε με 2-0 από τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόϊφ, που σαν σταχτοπούτα μας συστήθηκε τότε και τα επόμενα χρόνια έλαμψε εκτυφλωτικά, φέροντας ένα ποδόσφαιρο, το λεγόμενο ολοκληρωτικό, που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε δει έως τότε.

Προπονητής στον Παναθηναϊκό στην πορεία προς το Γουέμπλεϊ ήταν ο Φέρεντς Πούσκας, ο "καλπάζων συνταγματάρχης" όπως ήταν το προσωνύμιο του και ήταν ένας εκ των κορυφαίων παικτών στον κόσμο, ηγέτης της τότε φοβερής και τρομερής εθνικής Ουγγαρίας.

Της κορυφαίας εθνικής ομάδας στην ιστορία του ποδοσφαίρου που όμως δεν πήρε κανένα τίτλο.

Ο Φέρεντς Πούσκας, λοιπόν, έλειπε στο εξωτερικό για να κατασκοπεύσει έναν από τους αντίπαλους του Παναθηναϊκού, όταν έπαιξε στην Τούμπα για το πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 0-2 με Αντωνιάδη και Δομάζο αλλά ο ΠΑΟΚ μέσα σε 12 λεπτά το γύρισε σε 3-2.

Θυμάμαι τότε το ραδιόφωνο δεν πήγαινε από γήπεδο σε γήπεδο όταν έμπαινε γκολ, αλλά ανά 10 με 15 λεπτά το μικρόφωνο άλλαζε γήπεδο.

Με το σκορ, λοιπόν, στο 0-2 εκεί γύρω στο 75', το μικρόφωνο πήγε στην Τούμπα όπου ο εκφωνητής, Γιάννης Λογοθέτης, ενημέρωσε ότι το σκορ είχε γίνει 3-2 υπέρ του ΠΑΟΚ.

«Μα πότε πρόλαβαν και έβαλαν τρια γκολ;», αναρωτήθηκα σαν πιτσιρικάς που ήμουν τότε.

Όταν γύρισε ο Πούσκας στην Αθήνα είπε στον συνεργάτη του Γαβριήλ Γαζή που κοούτσαρε τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα.

«Μα καλά βρε Γαβριήλο, πώς τα κατάφερες και έφαγες τρία γκολ σε 12 λεπτά;».

Μετά τη ρεβάνς με τον Ερυθρό Αστέρα που ο Παναθηναϊκός, ανατρέποντας το 4-1 στο Βελιγράδι και με το 3-0 στη "φλεγόμενη" Λεωφόρο, σφράγισε το εισιτήριο για τον μοναδικό τελικό ελληνικής ομάδας, επισκέφτηκε και πάλι την Τούμπα, αυτή τη φορά για το Κύπελλο.

Ο Παναθηναϊκός ξαναπροηγήθηκε με 0-2 με δυο γκολ του Αντωνιάδη αλλά ο ΠΑΟΚ έκανε και αυτή τη φορά την μεγάλη ανατροπή και με Κούδα, Μπέλλη, Σταυρίδη σκόρερ το ξαναγύρισε σε 3-2!

Φαίνεται πως ο Γαβριήλος Γαζής περίμενε στη… γωνία τον Πούσκα και του είπε: «Βρε Φέρεντς πώς τα κατάφερες και μέσα σε 8 λεπτά μας έβαλαν τρία γκολ;».

Τι να πει ο μάγκαρος προπονητής που αρκέστηκε στο να χαμογελάσει στον συνεργάτη του.

Αφήστε βέβαια τη χαρά του σπορτκάστερ, Γιάννη Λογοθέτη, όταν μετέδωσε και πάλι την ανατροπή του σκορ.

Μόλις άκουσα τα καθέκαστα δεν άντεξα και φώναξα πολύ δυνατά «Άντε ρε μ… πάλι σας το γύρισαν».

Αυτά με τα 3-2 με ανατροπές του ΠΑΟΚ και τις πλάκες Πούσκα και Γαζή.

Α.Σ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ