Κορωνοϊός-Μέτρα: Στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες-τέλος οι μεγάλες εκδηλώσεις

Petite Perle 300×250

Υψώνοντας ειδικό «πλέγμα» μέτρων για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και αναστέλλοντας πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, συνεχίζει η χώρα μας «να δίνει τη μάχη για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός» όπως χαρακτήρισε χθες την περίοδο που διανύουμε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 να έχουν ανέλθει από τις 26 Φεβρουαρίου ως σήμερα στα 84, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης, και με τη «μάχη» των υγειονομικών και των επιστημονικών αρχών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να επιβραδυνθεί η πορεία του ιού, η απεύθυνση του υπουργού Υγείας προς όσους συγκαταλέγονται σε ευπαθείς ομάδες ήταν σύντομη και περιεκτική.

«Παρότι η νόσος έχει σε μεγάλο ποσοστό ήπια συμπτωματολογία, θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά νοσήματα, με διαβήτη, με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως δεν χωρεί καμία ανευθυνότητα, σημαίνει πως δεν αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να μείνουν στο σπίτι τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ζητώ υπευθυνότητα για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στη χώρα» είπε ο κ.Κικίλιας, χθες το απόγευμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.

Ποια είναι τα νέα μέτρα

Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί της Επιτροπής και ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, εστιάζουν ειδικώς στην προστασία των ευπαθών ομάδων και στην όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεσή τους στον νέο ιό και τη νόσο που προκαλεί, με δεδομένο πια επιστημονικό ότι οι ευπαθείς ομάδες πλήττονται έντονα από την επιδημία.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον γιατρό τους.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

– Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
– Σύσταση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής καθώς και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και Μονάδες τεχνητού νεφρού.
– Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.
– Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα – μεταξύ των οποίων και η συναυλία του Κολομβιανού Maluma που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο ΟΑΚΑ – όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.
– Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.
– Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη πως η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος των ύποπτων κρουςμάτων να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Το επόμενο κρίσιμο διάστημα και ο σχεδιασμός για τις ΜΕΘ

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αύξηση, ακόμη και ραγδαία, των κρουσμάτων της νόσου που προκαλεί ο κορονοιός, στη χώρα μας είναι αναμενόμενη. «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης στον κορωνοϊό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα με τα καθ´ υπερβολή μέτρα που έχει λάβει αυτές τις δύο εβδομάδες που καταγράφεται διασπορά κρουσμάτων, φαίνεται να κερδίζει το πολύτιμο, για το συστημα υγείας και την προετοιμασία του, διάστημα των δυο -τριών εβδομάδων μέχρι επέλθει το δυνατό κύμα της επιδημίας.

«Στόχος μας είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορούμε. Θέλουμε να κορυφωθεί η δραστηριότητα της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Με δεδομένο πως όσο εντείνεται η διασπορά της νόσου, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο υπουργείο Υγείας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πεδίο όπου διαπιστώνονται χρόνιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες.

Οι στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες όπως πχ δρομολογείται στο Πανεπιςτημιακό Νοςοκομείο Ρίου είναι ο ένας άξονας του σχεδιασμού.

Ο άλλος είναι η αναγκαστικη διάθεση Εντατικών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέφθηκε άλλωστε και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν σύμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στην αρχή του έτους να παραχωρηθούν 39 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες της νοσηλείας ασθενων με γρίπη.

Πλεον όμως ο σχεδιασμός αφορά περισσότερες κλίνες και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας, πλην νόσων που σχετίζονται με τον κορονοιό. Οι ΜΕΘ των δημόςιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία ασθενων με σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τον κορονοιό. Οι επιστημονικές εισηγήσεις είναι σαφείς σε αυτό: ότι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοιό δεν πρέπει να νοσηλεύονται με άλλους ασθενείς σε ΜΕΘ και προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά και ο σχεδιασμός, προς τη μετατροπή ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων σε ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεια ασθενων με νόσο COvid-19.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ