Μεταναστευτικό: Δεν επετεύχθη συμφωνία Ευρώπης με Τουρκία

Petite Perle 300×250

«Καλό σημείο η επανέναρξη των συνομιλιών»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τόνισαν ότι στη συνάντηση με τον Ερντογάν δεν υπήρχε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έγινε ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών, σχετικά με το μεταναστευτικό.

Όπως εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε έγινε ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία.

Επιπλέον υπογράμμισε πως θα σχηματιστεί μια ομάδα υπό τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, η οποία θα έχει συζητήσεις με τουρκικό κλιμάκιο υπό τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εν λόγω ομάδες θα εξετάσουν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό που συνομολογήθηκε το 2016 και θα καθορίσουν ποια σημεία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

Στις Βρυξέλλες αυτό χαρακτηρίζεται ως ένας νέος πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, ο οποίος θα προχωρήσει ωστόσο μόνο όταν ενημερωθούν όλα τα κράτη – μέλη.

Μια ώρα συνάντηση Ερντογάν με ευρωπαίους αξιωματούχους

ερντογαν ευρωπαϊκή ένωση συνάντηση μεταναστευτικο

Περίπου μία ώρα είχε διάρκεια η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των NY Times στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος, αποχώρησε αμέσως μετά τη συνάντηση, χωρίς να κάνει δηλώσεις. Αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει τη συνέντευξη Τύπου, καθώς Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

Η εσπευσμένη αναχώρηση Ερντογάν ίσως είναι και ένα σημάδι για το πώς πήγε η συνάντηση στις Βρυξέλλες. «Καλό σημείο εκκίνησης, καμία συμφωνία» το μήνυμα από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για τον πόλεμο στη Συρία και για τους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της, ωστόσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον ενημέρωσαν ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα.

Πριν τη συνάντηση, ο Σαρλ Μισέλ, έγραψε σε tweet: «Χρειαζόμαστε έναν ανοιχτό διάλογο για να δούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκία σχετικά με τη μετανάστευση. Θα συζητήσουμε επίσης την κατάσταση στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Συρία και πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα».

Ερντογάν: Αναμένουμε απτή υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας

«Αναμένουμε απτή υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία πρέπει να δείξει σαφώς την αλληλεγγύη του στην συμμαχία με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Ερντογάν: «Παράλογο να κατηγορεί η Ελλάδα την Τουρκία»

ερντογαν ευρωπαϊκή ένωση συνάντηση μεταναστευτικο

«Οι σύμμαχοί μας πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τη χώρα μας χωρίς διακρίσεις και χωρίς να θέτουν πολιτικούς όρους. Είναι πολύ σημαντικό η υποστήριξη που ζητάμε να χορηγηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Επέκρινε επιπλέον την Ελλάδα, για το ότι κατέστησε την Τουρκία υπεύθυνη για την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση. «Είναι παράλογο και απερίσκεπτο για έναν σύμμαχο και μια γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο που έχει «συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους».

«Οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία και να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν περισσότερο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Συμμαχίας στην συνεργασία.

Παράλληλα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα «μια κοινή πρόκληση» και χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ