Μεταναστευτικό: Οι τρεις όροι που συμφώνησαν Μέρκελ και Μητσοτάκης να επιβάλει η ΕΕ στον Ερντογάν

Petite Perle 300×250

Άμεση απόσυρση όσων έχει στείλει στη μεθόριο του Έβρου, επιστροφή και από την ελληνική ενδοχώρα όσων δεν παίρνουν άσυλο και περιπολίες της Frontex εντός των τουρκικών υδάτων, απαιτούν οι Ευρωπαίοι από τον Τούρκο Πρόεδρο – Για πρώτη φορά μίλησε τόσο σκληρά κατά της Άγκυρας η Γερμανίδα καγκελάριος – Στη Βιέννη σήμερα ο πρωθυπουργός

Τρία βασικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακούφιση της χώρας από το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί στη διαχείριση του Μεταναστευτικού προβλήματος υιοθέτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχε την Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του ελληνογερμανικού οικονομικού Forum.

Στη συνάντηση του Βερολίνου, η οποία «πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα», σύμφωνα με όσα ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η κ. Μέρκελ συμφώνησε, κατά πληροφορίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ανέλαβε να διαπραγματευθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια νέα συμφωνία για το Μεταναστευτικό ανάμεσα στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία αυτή που θα προετοιμαστεί, με χρονικό ορίζοντα να οριστικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, θα προβλέπει τα εξής:

Πρώτον: Το καθεστώς Ερντογάν θα αποσύρει το συντομότερο δυνατό από την μεθόριο του Έβρου τις ομάδες μεταναστών που μετακίνησε εκεί το τελευταίο δεκαήμερο και που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνιστούν «οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος». Η Γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα του οικονομικού forum χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τόσο σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» στάση της Άγκυρας που, όπως είπε, «προσπαθεί στις πλάτες των μεταναστών και προσφύγων να λύσει εσωτερικά της ζητήματα».

Δεύτερον: Η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί να παίρνει πίσω και όσους μετανάστες έχουν μετακινηθεί από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα ελληνικά νησιά και ταυτόχρονα θα γίνει δυνατή η επιστροφή στην Τουρκία μιας μεγάλης μερίδας από τους σχεδόν 80.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και δεν προβλέπεται να λάβουν τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.

Τρίτον: Θα καθιερωθούν κοινές περιπολίες της Frontex με τις δυνάμεις ακτοφυλακής, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών. Έως τώρα η Τουρκία περιόριζε τους ελέγχους έξω από τα δικά της θαλάσσια σύνορα, αλλά την ίδια ώρα κώφευε στα μηνύματα της Frontex και του Λιμενικού Σώματος που έστελναν μηνύματα μόλις εντόπιζαν τον απόπλου λέμβων με μετανάστες από τα μικρασιατικά παράλια.

Οι τρεις αυτοί όροι καθορίστηκαν πριν από το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Άνγκελας Μέρκελ σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στο Βερολίνο και στο Παρίσι που προηγήθηκαν της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συναντήσει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ. Κατά πληροφορίες, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, σε συνεννόηση με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, μετέφεραν στον Τούρκο Πρόεδρο τις θέσεις της Ένωσης που είχαν συνομολογηθεί, ξεκαθαρίζοντας του ότι μόνον αν τους αποδεχθεί μπορεί να προσδοκά σε ευρωπαϊκή -ικονομική ή άλλη- συνδρομή.

Η αλλαγή στη στάση του Βερολίνου και, κατ΄ ακολουθίαν, των Βρυξελλών είχε αρχίσει να διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ακραία «εργαλειοποίηση» των μεταναστών και προσφύγων που επεχείρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν τους κατηύθυνε τόσο απροκάλυπτα στην ελληνοτουρκική μεθόριο, άλλαξε άρδην την εικόνα που υπήρχε στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν στον γερμανικό Τύπο πολλά επικριτικά δημοσιεύματα για τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας και τον ρόλο του Τούρκου Προέδρου.

Σε αυτό το πνεύμα και η καγκελάριος έστειλε από το ελληνογερμανικό forum το μήνυμα ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, μάλιστα, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσίασε , μεταξύ άλλων, στην καγκελάριο τις εικόνες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές που είχε στο Βερολίνο, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Βιέννη προκειμένου να συζητήσει το Μεταναστευτικό με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος εξεδήλωσε τη βούληση να στείλει δυνάμεις για τη φρούρηση των ελληνικών συνόρων.

Πηγή: www.protothema.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ