Τι απαντούν ιερείς και πολίτες στο Γάζι για τη Θεία Κοινωνία

Petite Perle 300×250

Ρεπορτάζ: Λίτσα Τσαντηράκη

Προβληματισμένη εμφανίζεται η τοπική κοινωνία του Μαλεβιζίου σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για τη Θεία Κοινωνία. Στα μεταξύ τους πηγαδάκια οι κάτοικοι ρωτούν ο ένας τον άλλον αν θα προβούν στο κυρίαρχο μυστήριο, με τους περισσότερους να απαντούν θετικά.

Παρ' όλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης με το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και όχι μόνο για δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, η Εκκλησία μάχεται υπέρ της Θείας Μετάληψης και της βεβαιότητας ότι κανένας ιός δεν μεταδίδεται από το κουταλάκι και το Άγιο Δισκοπότηρο. Με το ίδιο πάθος υποστηρίζουν τη θέση της Εκκλησίας οι ιερείς του Μαλεβιζίου.

Σε δηλώσεις του στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" ο παπά-Μιχάλης Παναούσης, ιερέας στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πολύδροσο Γαζίου τόνισε ότι: «Όποιος πιστεύει ότι η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού δεν μπορεί να φοβηθεί κανένα ιό. Εάν, για παράδειγμα, κολλούσαμε ασθένειες από τη Θεία Κοινωνία τότε όλοι οι ιερείς θα ήμασταν άρρωστοι, αφού μετά τη Θεία Λειτουργία γίνεται κατάλυση. Οι πιστοί να προσέλθουν στη Θεία Κοινωνία με το δικό τους κουταλάκι που λέγεται πίστη».

Σε αντίθεση με την ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας που δεν επιτρέπει στους πιστούς να ασπάζονται τις εικόνες και τους προτρέπει να χρησιμοποιούν μίας χρήσεως κουταλάκι για την Μετάληψη, ο παπά-Μιχάλης αντιδρά λέγοντας: «Τι θα το κάνει μετά το κουταλάκι ο πιστός; Θα το πετάξει στα σκουπίδια; Εγώ έχω γλύψει το πάτωμα που έτυχε να πέσει η Θεία Ευχαριστία!».

Τέλος, όσον αφορά τις αποφάσεις της Ιατρικής Κοινότητας ο παπά Μιχάλης αναφέρει ότι ο καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά, προσθέτοντας ότι: «Υπάρχει κάτι πολύ ανώτερο από την Ιατρική που λέγεται Θεός».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ιερέα του Αγίου Παντελεήμονα στον Κολυβά, Κώστα Πετούση, ο οποίος ανέφερε: «Όποιος έχει δισταγμούς καλύτερα να μην κοινωνήσει. Εμείς στον Άγιο Παντελεήμονα χρόνια τώρα κοινωνούμε πρώτα τα παιδιά, μετά τις εγκύους και μετά τον υπόλοιπο κόσμο. Όχι γιατί φοβόμαστε τη μεταφορά ιών από τη Θεία Κοινωνία, αλλά γιατί τα παιδιά δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν».
Στη συνέχεια των δηλώσεων του ο παπά-Κωστας Πετούσης ζήτησε από τους πιστούς να διαβάσουν την ιστορία του ιερομόναχου Χρύσανθου Κουτσουλογιαννάκη που ήταν η παρηγοριά των λεπρών στη Σπιναλόγκα.

Ευλογούσε και κοινωνούσε τους αρρώστους απλώνοντας το χέρι και λαμβάνοντας Θεία Κοινωνία από το ίδιο κουτάλι χωρίς να φοβηθεί την ασθένεια και τις συνέπειες της. Μάλιστα ο ιερομόναχος ήταν ο τελευταίος που έφυγε από το νησί.
«Να αφήσουν τα χειροφιλήματα και να προσέλθουν με πίστη στην Θεία Κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι Αρχές

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται συνεχώς, κληρικοί και επιστήμονες διαφωνούν ως προς το αν ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία.

Αν και το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, ήταν σαφές και ξεκάθαρο όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, ωστόσο δεν έκανε αναφορά στη Θεία Κοινωνία. «Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε ερώτηση για τη Θεία Κοινωνία τόνισε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, τρόπος εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι και το σάλιο. Ωστόσο, η υπουργός πρόσθεσε πως «η Θεία Μετάληψη και οι τρόποι λατρείας αποτελούν ζήτημα ατομικής ευθύνης», ενώ ζήτησε από τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις στις εκκλησίες.

Τι λένε οι πολίτες

Πιστοί στην πίστη τους παραμένουν οι κάτοικοι του Γαζίου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Φωνής του Μαλεβιζίου".
«Ο πιστός πάει να κοινωνήσει για την πίστη του. Τίθεται τώρα θέμα να κοινωνήσω ή να μην κοινωνήσω; Άρα πιστεύω ή δεν πιστεύω;» δηλώνει ο κ. Γιώργος Σαρρής.

Ο κ. Γιώργος Παραγιουδάκης τόνισε με έμφαση και σιγουριά ότι ο ίδιος θα πάει να κοινωνήσει προσθέτοντας ότι: «Δεν μεταφέρεται η αρρώστια με τη Θεία Κοινωνία. Την αρρώστια τη δημιουργούν οι άνθρωποι για δικούς τους οικονομικούς σκοπούς. Να είστε σίγουροι γι' αυτό».

Η κυρία Μαρία τάσσεται υπέρ της άποψης της Εκκλησίας τονίζοντας ότι θα πάει να κοινωνήσει εντός των ημερών.

Στον αντίποδα, η κυρία Νικολέτα Παπανικολάου δηλώνει ότι οι πιστοί πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών: «Δεν μου αρέσει η άποψη των ιερέων που τόσο αβασάνιστα θεωρούν ότι ο κόσμος πρέπει να προσέρχεται στις εκκλησίες ή να κοινωνεί. Δεν θεωρώ ότι είναι λογική αυτή η συμβουλή πρΣος τον κόσμο. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των γιατρών πάντα με σύνεση και ψυχραιμία, χωρίς πανικό».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ