Διεύρυνση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ

Petite Perle 300×250

Τι θα ισχύσει για τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοικτά

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται το βράδυ θα υπάρξει ρύθμιση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ ενώ τα καταστήματα θα λειτουργούν και τις Κυριακές.

Τα μέτρα λαμβάνονται για την αποφυγή του συνωστισμού και σε κάθε περίπτωση θα ισχύουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την είσοδο των πελατών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινήσεις για τα καταστήματα  που θα παραμείνουν ανοιχτά, μετά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού:

"Αναστέλλεται από την Τετάρτη η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, των εμπορικών καταστημάτων δηλαδή . Το μέτρο δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, δηλαδή φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα, τα μίνι μάρκετ, το ντελίβερι στη διατροφή, τα περίπτερα, τα πρατήρια καυσίμων και τις τράπεζες" είπε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

"Επίσης, δεν αφορά σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών κούριερ, σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε pet shops και σε καταστήματα γεωργικών προϊόντων και γενικότερα σε καταστήματα με επισκευές, όπως οπτικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας" τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι αναλυτική λίστα με τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά που θα παραμείνουν ανοιχτές θα εκδοθεί την Τρίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και θα είναι ανοικτά και τις Κυριακές.

Μέτρα αποφυγής συνωστισμού στα super market

Ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θα κάνει τις αγορές του σε τρόφιμα από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των προληπτικών μελετών που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού ενώ στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί – σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα – και υπηρεσία delivery και επιπλέον, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην τηλεόραση του Οpen, τα ντελίβερι θα κάνουν παραδόσεις κατ οίκον ακόμη και Κυριακές.

Εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων

– Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
– Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
– Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.
– Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.
– Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.
– Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.
– Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.
– Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.
– Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.
– Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
– Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.
Για τους υπαίθριους χώρους αγορών (λαϊκές αγορές) να τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων ανά πελάτη έμπροσθεν του πάγκου εμπορευμάτων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ