ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE ADAPT2CLIMA.

Petite Perle 300×250

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE – ADAPT2CLIMA για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης ως Τακτικός Εταίρος.  

Το ADAPT2CLIMA, που έλαβε πριν λίγες ημέρες την θετική Τελική Αξιολόγηση εκ της αρμόδιας Υπηρεσίας ελέγχου EASME της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μελέτησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες τριών Μεσογειακών Νησιών: Σικελίας-Κύπρου-Κρήτης, υπό το συντονισμό του Εθνικού Αστεροσκοποείου Αθηνών. Συμμετείχαν ακόμα οι εξής φορείς: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου, Ινστιτούτο Βιομετεωρολογίας του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (Φιρέντζε, Ιταλία), και η Περιφέρεια της Σικελίας (Ιταλία).

Ως πιλοτικές περιοχές στην Κρήτη μελετήθηκαν η Λεκάνη της Μεσσαράς και ο Κάμπος των Χανίων. Από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ADAPT2CLIMA έχουν παραχθεί και είναι ελεύθερα στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών – φορέων και λοιπών ενδιαφερομένων:  

1) μία ανάλυση των ευκαιριών – προκλήσεων – καταγραφής (SWOT ανάλυση) για τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη,  

2) σειρά δεδομένων που αφορούν στις καλλιέργειες, μετεωρολογικά-κλιματολογικά και λοιπά στοιχεία, πρακτικές συμβουλές προς τους παραγωγούς και ενδιαφερομένους φορείς για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και συστάσεις για τους σχετικούς σχεδιασμούς και στρατηγικές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.  

3) Βασικό παραδοτέο του προγράμματος και διαθέσιμο προς χρήση είναι ανάλογη ηλεκτρονική εφαρμογή (https://adapt2clima.getmap.gr/) που διαθέτει σχετικές πληροφορίες, προς χρήση από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, επιστήμονες, παραγωγούς και ιδιώτες μελετητές.

Στην Κρήτη, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις ενημέρωσης, επίδειξης και συζήτησης των αποτελεσμάτων και παραδοτέων του ευρωπαϊκού προγράμματος ADAPT2CLIMA και πρόκειται να συνεχιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης λόγω της σπουδαιότητας του. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκε στην Κρήτη Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή τον Ιούνιο 2019 (http://uest.ntua.gr/adapt2clima/proceedings/).

Το επιτυχημένο Ευρωπαϊκό ADAPT2CLIMA, ολοκληρώθηκε στην Κρήτη υπό την επίβλεψη του Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών -Διεθνών Θεμάτων Γ Αλεξάκη, το συντονισμό της Διευθύντριας Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ε Χατζηγιάννη, την οικονομική διαχείριση της Ρ Παπαδοπούλου Τμηματάρχη Εμπορίου ΠΕ Λασιθίου, και τη συμμετοχή των στελεχών της Περιφέρειας Ε Ανεζάκη, Κ Βαβαδάκη, Ν Βότσογλου, Κ Γεωργιτζίκη, Α. Καγιαμπάκη, Μ Κανδηλογιαννάκη, Ε Καργάκη, Α. Καρούσου, ΧρΜακράκη-Χαριτάκη, Δ Πετράκη, Μ. Στεφανάκη, ΑΣτρατάκη, και της Ε Στυλιανού (πρώην στέλεχος Περιφέρειας Κρήτης και νυν Γεν Γραμματέως  Δ Ηρακλείου).  

Σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης (www.crete.gov.gr), στη σελίδα του προγράμματος (http://adapt2clima.eu/el/) καθώς και στις Δνσεις ΠΕΧΩΣ και ΔΑΟΚ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ