Η «οδύσσεια» της αγοράς εργασίας

Petite Perle 300×250

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Έπειτα από μια πραγματική «οδύσσεια» και μια πολυετή μνημονιακή περιπλάνηση η εργασιακή… Ιθάκη είχε αρχίσει να φαίνεται στο βάθος του ορίζοντα. Η έξοδος από την αυστηρή εποπτεία των μνημονίων επέτρεψε σε ένα σημαντικό κομμάτι μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών να κάνουν τα πρώτα έστω και δειλά βήματα αποκατάστασης. 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού πέρσι, η σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών ήταν μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που έδειχναν πως οι δύσκολες μέρες αποτελούσαν παρελθόν. Ωστόσο η αγορά εργασίας, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, παραμένει ευάλωτη και μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο «θύμα» για τον κορονοϊό.

Κόκκινος συναγερμός έχει ήδη σημάνει για το κύμα απολύσεων που σημειώθηκε μέσα στον Μάρτιο, ενώ στο τέλος του μήνα θα υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσες επιχειρήσεις καθυστέρησαν την καταβολή των μισθών. Πρόκειται για το πρώτο «κρας τεστ», καθώς μια πληρέστερη εικόνα θα υπάρχει τον Απρίλιο οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί η μάχη για τον περιορισμό του κορονοϊού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μπροστά στα νέα δεδομένα υπήρξαν διαδοχικές κυβερνητικές ανακοινώσεις σε μια προσπάθεια να στηριχτούν εργοδότες και εργαζόμενοι, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέα πακέτα μέτρων. Ωστόσο, δεδομένο είναι πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την επόμενη μέρα στην οικονομία, αλλά και στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για αχαρτογράφητα νερά και επομένως παραμονεύουν ύφαλοι και ξέρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, η οποία ενδεχομένως να ξεπεράσει αυτήν της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ήδη οι προβλέψεις αναθεωρούνται, ωστόσο έως ότου νικηθεί αυτός ο αόρατος εχθρός κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συναντήσει την επόμενη μέρα. 

Με αυτά τα δεδομένα, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν σε μια νέα μάχη με τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες. Και το ταξίδι για την εργασιακή Ιθάκη να αποδειχθεί μεγαλύτερο από ό,τι μπορούσαν να φανταστούν. 
 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ