Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πιο αυστηροί από σήμερα οι έλεγχοι

Petite Perle 300×250

Έχοντας πλέον μια σαφή εικόνα για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή (22/03), ο Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης έδωσε σαφή προειδοποίηση προς τους ανυπάκουους να μην «συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα πως θα εξαπατήσουν τις αρχές». «Ας αφήσουν τα τερτίπια, ας αφήσουν τις προφάσεις και τις φθηνές δικαιολογίες και ας μείνουν σπίτι», τόνισε.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τη διαδικασία και παραμένει κατ' οίκον, ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις που μερικοί αποφασίζουν να σπάσουν τα μέτρα αυτοπεριορισμού. Σ' αυτές τις περιπτώσεις επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ ασκήθηκαν και οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Νέες διευκρινίσεις για την κυκλοφορία


«Δεν θα γίνει έκπτωση σε κανέναν, κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων. Αυτό να το καταλάβουν καλά όσοι χθες έσπευσαν να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών. Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος της ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Νίκος Χαρδαλιάς προχωρώντας την ίδια ώρα σε νέες διευκρινήσεις ως προς το καθεστώς μετακίνησης των πολιτών.

Οπως είπε, στις βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένου, η φόρμα Α θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη. Η μη ύπαρξη σφραγίδας καθιστά την βεβαίωση άκυρη με ό,τι προβλέπεται για τις συνέπειες. Ακόμα, οι εργαζόμενοι των εταιριών διαχείρισης κοινοχρήστων, χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη στην οποία να αναφέρεται το σαφές ωράριο εργασίας καθώς και αναλυτικά τις διευθύνσεις των πολυκατοικιών στις οποίες θα μεταβούν μέσα στο εργάσιμο τους.

Απαραίτητες οι βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις


Σε κάθε περίπτωση, για κάθε έξοδο από την οικία, είναι υποχρεωτική η βεβαίωση κίνησης, η οποία είναι δύο ειδών:

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.


Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ