Πάνω από 65.000 αιτήσεις στο ΕΡΓΑΝΗ για τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊο

Petite Perle 300×250

Ξεπερνούν τις 65.000 οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν, οι οποίες είτε έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, είτε προχωρούν σε αναστολή των συμβάσεων μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους

Η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας υποβάλλεται από επιχειρήσεις εργοδότες, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, του ιδιωτικού τομέα, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει Κ.Α.Δ. κύριας δραστηριότητας, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19. Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έκλεισαν μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Μαρτίου.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων – εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά βάσει Κ.Α.Δ. κύριας δραστηριότητας, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εντύπων σε διαφορετικούς χρόνους και πάντα εντός του διαστήματος από 24.3.2020 έως και 20.4.2020 (χρόνος εφαρμογής του μέτρου) από τον ίδιο εργοδότη, τμηματικά με ξεχωριστές υποβολές, ανάλογα με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Έτσι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να γίνει σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων έως τις 20 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι καταγγελίες συμβάσεων από τις 18 Μαρτίου θεωρούνται άκυρες.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους ΚΑΔ υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής, τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21.3.2020.

Οι εργοδότες οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν κλείσει προσωρινά με εντολή του κράτους υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

-την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,
-τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,
-τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία (απόλυση) είτε με οικειοθελή αποχώρηση (παραίτηση)

Οι εργοδότες που δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους αλλά πλήττονται βάσει ΚΑΔ και κάνουν χρήση του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

-την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας
-τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ