Έρχεται παράταση για τα αυθαίρετα: Οι εκπτώσεις στα πρόστιμα, οι δόσεις και τα παράβολα

Petite Perle 300×250

Επί τάπητος έχει πέσει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος η παράταση υπαγωγής των αυθαιρέτων κτισμάτων, δεδομένου των εξελίξεων που διαδραματίζονται στη χώρα λόγω του κορωνοΐού.

Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση, πηγές τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και αυτό γιατί οι πολίτες έχουν μειώσει δραματικά τις μετακινήσεις τους και έτσι οι όποιες οικονομικές διευθετήσεις έχουν μπει προς το παρόν στον… πάγο. Άλλες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη να είναι για την ώρα διστακτικός, αφού η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα χρόνος για να εξεταστεί το θέμα εκ νέου τα επόμενα 24ωρα.

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει φυσικά και για τα αδήλωτα τετραγωνικά, των οποίων η καταληκτική προθεσμία λήγει επίσης στα τέλη Ιουνίου, με το υπουργείο Εσωτερικών να εξετάζει όλες τις παραμέτρους για το αν πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως η κατάθεση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου έχει καθυστερήσει και όπως φαίνεται θα αργήσει και άλλο – με αυτό να σημαίνει πως παίρνει την «μπάλα» και η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Υπενθυμίζεται πως το ΥΠΕΝ είχε κάνει γνωστό πως οι αναρτήσεις θα γίνονταν αφού πρώτα θα είχε κατατεθεί και συζητηθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Hδη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ζητήσει παράταση και ταυτόχρονη επιμήκυνση 4 μηνών σε όλες τις τρέχουσες προθεσμίες αναφορικά με Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, δασική νομοθεσία,αυθαίρετα, δήμους, εξοικονομώ κ.λπ., αλλά και υποχρεωτική ηλεκτρονική εξυπηρέτηση σε ό,τι είναι εφικτό.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, οι ιδιοκτήτες με μεγάλες παραβάσεις (κατηγορία 5) έχουν προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου 2020 ώστε να τα δηλώσουν και να αποφύγουν ενδεχόμενες κατεδαφίσεις, ενώ για όλα τα υπόλοιπα που δεν θα δηλωθούν έως τότε αναμένονται πρόστιμα. Μάλιστα, όσοι δεν κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το 2025.

Κατά το ΥΠΕΝ, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Σε δεύτερο χρόνο, πρόκειται να μπει σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου με την οποία οι αυθαιρετούχοι θα μπορούν έναντι κλιμακωτών προστίμων να εισέρχονται σε ρύθμιση.

Τι θα κερδίσουν όμως όσοι μπουν σε ρύθμιση μέχρι 30 Ιουνίου 2020;

– 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων.
– Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο.
– Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.
– Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα.
– Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.
– Μειωμένα παράβολα.
– Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.
– Νομιμοποίηση στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1955 και 1975 με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ χωρίς την πληρωμή προστίμου.
– Πληρωμή του 15% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από το 1975 έως το 1982.
– Πληρωμή του 60% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από την 1η/1/1983 έως την 1η/1/1993.
– Πληρωμή του 80% του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από την 1η/1/1993 έως την 31η/12/2003.
– Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία.

Μειώσεις στα πρόστιμα για ειδικές κατηγορίες πολιτών:

1. Για ΑμεΑ που καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (για 80% και 67%) και το εισόδημα (με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 18.000 ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση).

2. Για παλιννοστούντες ομογενείς και πολύτεκνους που καταβάλλουν το 20% του προστίμου οι πρώτοι και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τις περιπτώσεις, π.χ.:

– Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ καταβάλλουν ποσοστό 30% του προστίμου. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

– Πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.) καταβάλλουν 50% του προστίμου.

Εάν για την υπαγωγή αυθαίρετων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης με την εκπόνηση στατικής μελέτης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά:

α) 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3,

β) 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2,

γ) 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1.

– Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.

Επίσης, μειώνονται τα πρόστιμα για:

– τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.,

– αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης,

–αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες,

– στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν από το 1993.

– Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί κατά 20% η οφειλόμενη εισφορά ενός ιδιοκτήτη ακινήτου – για ακίνητα που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ