Ερώτηση Σωκράτη Βαρδάκη για τα μέτρα στήριξης των οικοδόμων – ΔΤ Σωκράτη Βαρδάκη

Petite Perle 300×250

Σωκράτης Βαρδάκης: «Να στηριχθούν και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της οικοδομής»

Την ανάγκη προστασίας αλλά και στήριξης των εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο της οικοδομής, θέτει υπόψη των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με ερώτηση του, ο Βουλευτής Ν Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ζητώντας να υπάρξουν μέτρα πιο ουσιαστικής ενίσχυσης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ο κ. Βαρδάκης, η εργασία στο χώρο της οικοδομής, τόσο σε δημόσια όσο και ιδιωτικά έργα, που σημειωτέον συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, δεν έχει ανασταλεί όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους. Παρατηρείται μάλιστα το φαινόμενο, να μην έχουν ληφθεί τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και κατ΄επέκταση για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού στους χώρους αυτούς.

Επιπλέον, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων τους, φαίνεται ότι εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται και στην περίπτωση των ολιγομελών συνεργείων, που σταμάτησαν την εργασία τους σε μικρά ιδιωτικά έργα, όπως ανακαινίσεις (ελαιοχρωματισμοί, πλακάκια, μονώσεις) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να βρεθούν χωρίς μεροκάματο. Αυτό συνέβη είτε λόγω έλλειψης πρώτων υλών στην αγορά, είτε από πρωτοβουλία των ίδιων με σκοπό να λάβουν μέτρα πρόληψης.  Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αποκλείουν χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στην οικοδομή που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα.

Ο κ. Βαρδάκης σημειώνει στην ερώτηση ότι πολλές είναι οι περιπτώσεις εργαζομένων στον χώρο της οικοδομής, που στερούνται χρημάτων και αδυνατούν να βιοποριστούν. Επιπλέον, τονίζεται ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι, σε καμία περίπτωση  επαρκή για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι αφήνονται στην τύχη τους.

Επειδή οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βιώνουν τραγικές καταστάσεις, ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

Προτίθενται, να λάβουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο και αν ναι, ποια μέτρα συγκεκριμένα;

Προτίθενται να προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα, μέσα στους χώρους εργασίας;

Προτίθενται να λάβουν οικονομικά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους στην οικοδομή που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα και οι οποίοι ταυτόχρονα αποκλείστηκαν από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση;           

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ