Ελβετία: Τους 235 έφθασαν οι θάνατοι – Δεν έχει επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο

Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελβετία έφθασε τους 235 ενώ το σύνολο των κρουσμάτων είναι 13.213, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το υπουργείο Υγείας, αν και αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι χειρότεροι φόβοι τους δεν έχουν μέχρι σήμερα επαληθευθεί.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από τους 197 χθες, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων μολύνσεων να αυξάνεται από τις 12.161.

Η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων αναπτύσσει στρατιωτικές ιατρικές μονάδες στα νοσοκομεία για να βοηθήσουν σε περιοχές όπως το Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την επιδημία, και έχει αρχίσει να αντλεί από τα στρατηγικά αποθέματά της σε φάρμακα προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Οι πολίτες έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ έχουν απαγορευθεί οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.

Παρ΄όλ' αυτά, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχει επιπλέον δυνατότητα σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και πως, αν και υπάρχει αυξημένη ζήτηση για πόρους όπως ισχυρά παυσίπονα, το ιατρικό σύστημα αντέχει.

«Οι προβλέψεις για το χειρότερο σενάριο που είχαν γίνει πριν από εβδομάδες δεν έχουν επαληθευθεί», δήλωσε ο Ντάνιελ Κοχ, επικεφαλής της διεύθυνσης μεταδοτικών ασθενειών του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη, ο Κοχ είπε πως αυτή τη στιγμή 280 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Η χώρα διαθέτει περισσότερες από 1.000 συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, περιλαμβανομένων εκείνων που έχουν αναπτυχθεί από τον ελβετικό στρατό σε ιατρικές εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί επί τούτου προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο κατακλυσμό από ασθενείς.

«Είναι 280 άνθρωποι που αγωνίζονται για τη ζωή τους», δήλωσε ο Κοχ. Ωστόσο «καμία ΜΕΘ δεν είναι γεμάτη. Όλες εξακολουθούν να έχουν δυνατότητα. Μπορούμε να διασωληνώσουμε περισσότερους ανθρώπους, αλλά ελπίζουμε ότι ο πληθυσμός θα παραμείνει πειθαρχημένος. Είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπου πολύ περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστεί να διασωληνηθούν».

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελβετία ρίχνει χρήματα στην πληγείσα από την κρίση οικονομία της και διέθεσε την Πέμπτη δάνεια με κρατική εγγύηση ύψους 20 δισεκ. ελβετικών φράγκων.

Μέχρι σήμερα, περίπου 15.930 επιχειρήσεις είχαν συμπληρώσει αιτήσεις για δάνεια, ανέφερε η κυβέρνηση, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς δουλειά αυξήθηκε κατά 13.500, και είχαν υποβληθεί 757.000 αιτήσεις για λιγότερες εργάσιμες ώρες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ουέλι Μάουρερ είπε πως η κυβέρνηση θα βοηθήσει ευχαρίστως με τα δάνεια, αλλά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν και πως δεν μπορεί να καλύψει απώλειες εισοδήματος.

«Δεν μοιράζουμε ομοσπονδιακά χρήματα, αλλά χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε ο Μάουρερ στο ραδιόφωνο SRF. «Πολλοί από εκείνους που πληρώνουν φόρους είναι τώρα εν μέρει άνεργοι, οι δουλειές τους κινδυνεύουν, και τώρα παίρνουμε χρήματα από αυτούς και τα μοιράζουμε αλλού όπου υπάρχουν επίσης προβλήματα», συμπλήρωσε.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ