Κορωνοϊός – Κύπρος: Πέντε νεκροί, 17 νέα κρούσματα, 179 τα συνολικά

Συνολικά 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι κυπριακές αρχές το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την πανδημία ανέφερε ότι τα κρούσματα αφορούν:

  • 3 άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκή χώρα, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις
  • 10 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
  • 1 άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις,
  • 3 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 179 (συμπεριλαμβανομένων και των 5 που εντοπίστηκαν στις βρετανικές βάσεις).

Τόνισε ότι τα 179 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση πέντε χιλιάδων 917 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 95 από τα 179 κρούσματα είναι από επαφές. Ο δρ. Κωστρίκης ανέφερε ότι 15 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά και νοσηλεύτηκαν έχουν ήδη αποθεραπευτεί.

«Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την έκβαση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι από κοινού, ο καθένας με τον τρόπο του. Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν με υπομονή και επιμονή την πιστή εφαρμογή των μέτρων ώστε η κατάσταση να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Εκτιμούμε ότι προσεχώς θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μια αναλυτική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας του ιού», ανέφερε.

Ο δρ. Κωστρίκης είπε ότι τίποτε δεν έχει κριθεί και συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Επανέλαβε ότι οι οδηγίες είναι σαφείς και ξεκάθαρες προς όλους: Μένουμε Σπίτι.

Σε σχέση με πληροφορίες για φαινόμενα παραβίασης των διαταγμάτων από συμπολίτες μας που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο δρ. Κωστρίκης τόνισε πως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν οριακά από τη μια στιγμή στην άλλη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο δρ. Κωστρίκης είπε πως στη Λευκωσία εντοπίζεται το 27% των κρουσμάτων, στην Πάφο το 27%, στην Αμμόχωστο το 7%, στη Λεμεσό 14% και στη Λάρνακα το 21%.

Σε άλλη ερώτηση αν πλησιάζουμε την κορύφωση του ιού, ο δρ. Κωστρίκης είπε πως σίγουρα θα έχουμε και άλλα κρούσματα, δεν έχουμε τελειώσει είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε αξιολόγηση αυτού του θέματος, έχουμε καιρό ακόμη και σύντομα θα κάνουμε μια αναλυτική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας του ιού, αυτή την καμπύλη δεν την κάνουμε εμείς αλλά ο ιός και μόλις έχουμε τα αποτελέσματα, θα τα ανακοινώσουμε», ανέφερε.

Εξάλλου ο δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 15:00 το Σάββατο, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (το Νοσοκομείο Αναφοράς), νοσηλεύονται 23 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

«Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Επίσης, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού, χωρίς να είναι διασωληνωμένο», ανέφερε.

Επίσης, είπε πως μέχρι στιγμής, στο νοσοκομείο αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δηλαδή, νοσηλεύτηκαν 45 ασθενείς, εκ των οποίων 15 έχουν αποθεραπευτεί, ενώ άλλοι εφτά μεταφέρθηκαν για περαιτέρω νοσηλεία στις ΜΕΘ Λευκωσίας και Λεμεσού.

«Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται. Όπως ακούσατε από τον κ. Κωστρίκη, 179 συμπολίτες μας έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Αρκετοί από αυτούς έχουν νοσήσει, κάποιοι από αυτούς σοβαρά. Δυστυχώς σε αυτή τη μάχη έχουμε χάσει ήδη 5 συμπολίτες μας. Τις επόμενες μέρες κάποιοι άλλοι σίγουρα θα νοσήσουν. Άτομα που τώρα βρίσκονται στο σπίτι για παρακολούθηση, όλο και περισσότεροι θα παρουσιάζουν συμπτώματα και θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Αυτός ο αριθμός θέλουμε να είναι όσο το δυνατό μικρότερος», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον δρ Λοϊζου, η πορεία αυτής της νόσου, δυστυχώς, στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται. Εξήγησε πως οι ασθενείς για να μπορέσουν να έχουν ελπίδα, χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα.

«Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος του χρόνου νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι μεγάλος. Αυτό είναι που δημιουργεί την ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ. Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα, ένα πολύ μεγάλο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα αριθμό κρουσμάτων», υπογράμμισε.

Είπε χαρακτηριστικά ότι στις ΗΠΑ τα κρούσματα σήμερα ξεπέρασαν τις 100,000 ενώ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πλησιάζουν, αν δεν ξεπέρασαν, τις 30,000. Ειδικότερα στο Μανχάταν μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου δυσκολεύονται ή αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

«Η επιβράδυνση της εξάπλωσης είναι κρίσιμη προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας να προσφέρει όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα. Η μόνη απάντηση, η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να μείνουμε σπίτι για να σώσουμε ζωές», τόνισε.

Σε ερώτηση σε σχέση με τους καρκινοπαθείς ή άλλους συμπολίτες μας που κάνουν θεραπείες και άλλες εξετάσεις και τους ζητείται να έχουν πιστοποιητικό ότι δεν έχουν νοσήσει ο δρ. Λοϊζου ανέφερε πως αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και το έχουν μελετήσει οι αρχές.

«Γνωρίζω ότι γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ για να μπορέσει να διευθετηθεί το πρόβλημα», ανέφερε. Είπε ότι αυτό το ζήτημα το αντιμετωπίζουν όλα τα συστήματα υγείας στον κόσμο και πρέπει να βρεθεί τρόπος για ταυτόχρονη διαχείριση των περιστατικών του κορωνοϊού και άλλων ασθενειών.

Σε άλλη ερώτηση για τους θανάτους νεαρών ατόμων στην Ευρώπη χωρίς υποκείμενα νοσήματα και αν πρέπει να διαφοροποιηθεί η τακτική και να απαιτείται ιατρική παρακολούθηση των νοσούντων για να προλαμβάνεται η επιδείνωση, ο δρ Λοϊζου είπε πως η νόσος αυτή είναι μια δυναμική κατάσταση και τα πάντα αλλάζουν καθημερινά.

«Είπα και χθες ότι υπάρχει συμβουλευτική επιτροπή ειδικών που εξετάζει όλα τα νέα δεδομένα και περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή τις κατευθυντήριες οδηγίες που αντιλαμβάνεστε είναι δυνατό στο μέλλον να αναθεωρηθούν ανάλογα με τις παγκόσμιες εξελίξεις», σημείωσε.


Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ