ΔΕΗ: Οι φόβοι για νέο κύμα ανεξόφλητων και ο μηχανισμός εγγυήσεων

Petite Perle 300×250

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τη ΔΕΗ και συνολικά για την αγορά ηλεκτρισμού η κρίση του κορονοϊού και οι επιπτώσεις που προκαλεί στην εισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος. Συγκεκριμένα, πηγές της εταιρείας εκφράζουν ανησυχία για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών, που θα έθετε σε κίνδυνο το επίπονο εγχείρημα της οικονομικής ανάκαμψης της εταιρείας. Άλλωστε, όπως έχουν κατά καιρούς δηλώσει τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ, η επιχείρηση με τα μέτρα που ελήφθησαν το φθινόπωρο κατάφερε να βγει στην επιφάνεια και να αναπνεύσει, ωστόσο ο δρόμος προς την πλήρη οικονομική εξυγίανση και ανάκαμψη είναι ακόμη μακρύς.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα προβλήματα με την είσπραξη των λογαριασμών αντιμετωπίζει όχι μόνο η ΔΕΗ, αλλά και άλλοι προμηθευτές. Καθώς, λοιπόν, η κρίση του κορονοϊού δυσχεραίνει εκ των πραγμάτων την αποπληρωμή των λογαριασμών ακόμα και από συνεπείς καταναλωτές, η κυβέρνηση προκρίνει τη θέσπιση ενός μηχανισμού εγγυήσεων, μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα στην αγορά ηλεκτρισμού να αντλήσει ρευστότητα και να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξωγενώς εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Η εικόνα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε στο υπουργείο Eνέργειας, ήδη καταγράφεται μείωση της εισπραξιμότητας της τάξης του 25%, με ανοδική τάση προς το 30%. Για άλλους προμηθευτές τα νούμερα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά και φτάνουν έως και το 50%. Τι σημαίνει πρακτικά μια τέτοια εξέλιξη για το ταμείο της εταιρείας; Κάθε μήνα η ΔΕΗ εισπράττει περί τα 400 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς, δηλαδή για το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο δημιουργείται ένα άνοιγμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ (αισιόδοξο σενάριο) έως 450 εκατ. ευρώ (απαισιόδοξο σενάριο), ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι, από τα 450 εκατ. ευρώ, τα 400 εκατ. αφορούν απευθείας εισπράξεις, ενώ ένα ποσό της τάξης των 40 έως 50 εκατ. ευρώ είναι έσοδα της ΔΕΗ από εισπρακτικές.

Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα ως προς το μέγεθος του προβλήματος, με δεδομένο ότι μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία. Για παράδειγμα, αρκετοί καταναλωτές, ιδιαίτερα εκείνη η κατηγορία πελατών της ΔΕΗ που χρησιμοποιεί το "γκισέ" για τις πληρωμές του −περίπου το 50% των πελατών της ΔΕΗ−, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κακοπληρωτές και, επομένως, οι όποιες καθυστερήσεις μπορεί να αποδειχθούν στην πράξη πρόσκαιρες και συγκυριακές. Ταυτόχρονα, στην κατεύθυνση της τόνωσης της εισπραξιμότητας αναμένεται να βοηθήσουν και οι προσωρινές εκπτώσεις που έκαναν τόσο η ΔΕΗ όσο και άλλοι πάροχοι.

Καθώς, όμως, η κατάσταση στην αγορά είναι δυναμική, είναι κρίσιμο −και σε αυτό συμφωνεί όχι μόνο η ΔΕΗ, αλλά όλη η αγορά− να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προκρίνει ο μηχανισμός εγγυοδοσίας να αφορά όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά συνολικά τις επιχειρήσεις ρεύματος, παρέχοντας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες. Με ένα τέτοιο δίχτυ ασφάλειας, όχι μόνο η ΔΕΗ, αλλά συνολικά η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας −η οποία τροφοδοτείται από τους λογαριασμούς ρεύματος− εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει την τρέχουσα αρνητική συγκυρία. Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ένας από τους λόγους της οικονομικής δυσπραγίας της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια ήταν η έκρηξη των ανεξόφλητων οφειλών πελατών, που έφτασε στο αποκορύφωμά της το δυσθεώρητο ύψος των 3 δισ. ευρώ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ