Σταϊκούρας: Έως τις 10 Απριλίου έρχεται η επιδότηση 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις – διασφαλισμένες οι καταθέσεις

Petite Perle 300×250

Οι τελικές ανακοινώσεις για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής των επιχειρήσεων θα γίνουν την άλλη εβδομάδα, προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.  Ο λόγος για την κρατική ενίσχυση (επιδότηση) του 1 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις το οποίο όπως είπε θα ενεργοποιηθεί έως τις 10 Απριλίου.

Για τις καταθέσεις ανέφερε πως δεν προκύπτει πρόβλημα και πως διασφαλίζονται επιπλέον από το κράτος με δημοσιονομικά μέτρα. "Υπάρχει πλήρης ασφάλεια καταθέσεων" επισήμανε, μιλώντας για τα βήματα στήριξης που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα.

Επίσης έκανε σαφές πως "με τα σημερινά δεδομένα δε τίθεται θέμα μείωσης μισθών στο Δημόσιο". Για την παράταση/ενίσχυση των μέτρων ανέφερε πως όσο καλύτερα κινηθεί η οικονομία τον Απρίλιο και τον Μάιο, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα στήριξης

Προανήγγειλε  μελέτες για κλαδικά μέτρα για τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια τον πρωτογενή τομέα και άλλους κλάδους. Επανέλαβε τη διεύρυνση των ΚΑΔ που θα  ορίζουν ποιοι θα λαμβάνουν τα μέτρα στήριξης την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας  για τις αποφάσεις της ΕΕ είπε  πως η Ευρώπη στο δημοσιονομικό πεδίο έχει κάνει άλματα, περιγράφοντας τα βήματα που έχουν γίνει περιλαμβανομένης και της άρσης του συμφώνου σταθερότητας.

"Ωστόσο για να κάνεις δαπάνες χρειάζεσαι χρήματα" και εκεί "υπάρχει το πρόβλημα, η Ευρώπη προσπαθεί να βρει κάποια κονδύλια" είπε.  Επισήμανε ότι "απομένει η δημιουργία ενός ισχυρού όπλου και εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το ευρωομόλογο για την αντιμετώπιση του κορονοιού". Η  Σύνοδος "δυστυχώς δεν κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση" ανέφερε. Δήλωσε "θέλω να πιστεύω πως όσο περνάει το διάστημα θα κινηθούν και κάποιες χώρες που τώρα το αρνούνται προς αυτή την κατεύθυνση".

Εξήγησε πως ταυτόχρονα οι υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης "θα πρέπει να δουλέψουμε και πάνω στον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο υπάρχων μηχανισμός στήριξης (ESM) να βοηθήσει όλες τις χώρες της ΕΕ στοχευμένα για την αντιμετώπιση του κορονοιου".  

Σε ερώτημα για το φόβο υπάρχει ότι θα βρεθεί πάλι ο κόσμος με μνημόνια επισήμανε πως τα μνημόνια ήρθαν στην Ελλάδα γιατί ήταν ο αδύναμος κρίκος λόγω ενδογενών προβλημάτων. "Τώρα δεν έχουμε ένα ενδογενές πρόβλημα, έχουμε ένα εξωγενές πρόβλημα συμμετρικό σε όλη την Ευρώπη".

Ύφεση

"Η φετινή χρονιά θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Με τις σημερινές εκτιμήσεις επιστρέφει στην ύφεση. Δυστυχώς πρέπει να κάνουμε εκείνες τις πολιτικές που θα μειώσουν την ένταση και την έκταση της ύφεσης, ώστε πολύ γρήγορα να οδηγηθούμε σε ένα "V"  ανάκαμψης" είπε.

"Με τα σημερινά δεδομένα δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών στο Δημόσιο"

Για το θέμα των μισθών στο δημόσιο και σε σενάρια περί μειώσεων αν υπάρξει παράταση της κρίσης έως και τον Σεπτέμβριο, απάντησε ότι "όχι δεν είπα εγώ αυτό το πράγμα είπα ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι", δεν τίθεται θέμα.

Εξήγησε πως "αν ξέραμε το βασικό ερώτημα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πότε τελειώνει η κρίση θα κάναμε ίσως και διαφορετικό σχεδιασμό όλες οι χώρες του κόσμου. Των μέτρων και των όπλων που έχουμε στη διάθεση μας. Αυτή τη στιγμή συνεπώς λειτουργούμε ένα χρονικό ορίζοντα των επόμενων δύο μηνών". 

Εξήγησε για το ύψος των μέτρων πως "η Ελλάδα λαμβάνει ήδη δημοσιονομικά μέτρα 2,5% του ΑΕΠ" έναντι 2% μέτρων στα υπόλοιπα κράτη, υποστηρίζοντας τη θέση ότι έχει πάρει η χώρα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα αυτά που έχει πάρει η Ευρώπη.

Εξήγησε ότι για τους μισθωτούς αορίστου ή ορισμένου χρόνου και κάθε είδους απασχόλησης (πλήρη, μειωμένη ή εκ περιτροπής) πέρα από το επίδομα των 800 ευρώ υπάρχει και η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έκαναν ήδη αίτηση στο "Εργάνη"

Ανήγγειλε πως μέχρι χθες το απόγευμα στις 6:00 είχαν υποβάλει στο σύστημα της Εργάνης 212.059 επιχειρήσεις και 321.860 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνεται επίσης ότι έχουμε ανάσχεση απολύσεων, είπε.

Για τη διεύρυνση των ΚΑΔ επανέλαβε ότι την εβδομάδα θα υπάρχει η διεύρυνση των ΚΑΔ για το μήνα Απρίλιο. "Ταυτόχρονα μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει και θα υλοποιηθεί, εκτιμούμε στις 10 Απριλίου, το καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής αξίας ενός δις ευρώ".

Σε ερώτημα για τη συνολική αξία των μέτρων και για πληροφορίες πως πλέον το ποσό φτάνει στα 15 δισ. ευρώ εξήγησε πως πέρα από τα δημοσιονομικά των 3,7 δισ. ευρώ για τον Μάρτιο, και το νέο κύμα του Απριλίου με τη διεύρυνση των ΚΑΔ  υπάρχουν και οι χρηματοδοτικές παρεμβάσεις που έχουν εξαγγελθεί. Δηλαδή "το προγράμματα που έρχεται για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια". Επίσης, "έχουμε στο μυαλό μας και τον μήνα Μάιο". Εκτιμούμε ότι αθροιστικά δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ρευστότητας θα φτάσουν σε αυτό το ύψος", είπε.

Αναφορικά με τους επιστήμονες επισήμανε πως πέρα από την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τις ρυθμίσεις δανείων στις τράπεζες και την κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων τους επιλέξαμε ως κυβέρνηση να δώσουμε τα 600 ευρώ κατευθείαν μέσω προγραμμάτων". Επίσης είπε πως "έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε και μία σημαντική κατηγορία συμπατριωτών μας που βρίσκονται εκτός της περιμέτρου στήριξης και χρειάζονται και αυτή βοήθεια".

Παραδέχθηκε πως "λάθη θα γίνουν. Μία ολόκληρη κοινωνία πλήττεται". Επισήμανε πως "προσπαθούμε με τους πόρους που έχουμε, με τις δυνατότητες που έχουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό". Εξήγησε πως "όσο έχουμε καλύτερη εικόνα του πώς και πότε θα τελειώσει η οικονομική κρίση, για παράδειγμα μέσα στον Απρίλιο, θα διευρύνονται οι βαθμοί Ελευθερίας". Ωστόσο, "όταν δεν έχουμε εικόνα της κατάληξης του προβλήματος και τη στιγμή  που υπάρχουν ακόμα και συζητήσεις ότι αυτό μπορεί να επανέλθει προς το τέλος της χρονιάς, μία σοβαρή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και μία σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει τα μέτρα της. Γιατί υπάρχει και μετά κορονοϊού εποχή και θα πρέπει να έχουμε διασφαλίσει" την επόμενη ημέρα.

Εξήγγειλε επίσης πως "από αυτή την εβδομάδα που ξεκινάει θα αρχίσουμε να κάνουμε και κλαδικές μελέτες έτσι ώστε να προσπαθήσουμε αντιμετωπίσουμε στοχευμένα εκείνους τους κλάδους οι οποίοι πλήττονται περισσότερο". "Πρέπει να δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τον κλάδο του τουρισμού, εκτός των πρωτοβουλιών που έχουμε ήδη αναλάβει και είναι σημαντικές. Να δούμε επίσης τη ναυτιλία και για την ακτοπλοΐα, πρέπει να δούμε συγκεκριμένα ζητήματα για κλάδους του πρωτογενούς τομέα, της ενέργειας. Άρα έχουμε ένα βουνό προβλήματα να αντιμετωπίσουμε", είπε.


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ