Κορονοϊός – Αντισηπτικά: Πώς να προστατεύσετε τα χέρια σας

Τελευταία Ενημέρωση:

Αρνητικές επιδράσεις στα χέρια τους έχουν πολλοί καταναλωτές που χρησιμοποιούν αντισηπτικά ώστε να προφυλαχτούν από την εξάπλωση που σημειώνει ο κορονοϊός.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα αντισηπτικά που έχουν ριχτεί στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό να προκαλούν ερεθιστική δερματίτιδα ή ακόμη και αλλεργική δερματίτιδα στα χέρια.

Συγκεκριμένα, η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής που οφείλεται στη συχνότητα χρήσης αντισηπτικών αποτελεί το 90% των αντιδράσεων, ενώ η αλλεργική δερματίτιδα, που οφείλεται σε αλλεργία σε κάποιο από τα έκδοχα του αντισηπτικού, αποτελεί το 10% των αντιδράσεων.

Προστασία στα χέρια από τα αντισηπτικά


Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής δερματολογίας και διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Δημήτριος Ιωαννίδης, προτείνει τη χρήση μια απλής ή μιας μαλακτικής κρέμας στα διαστήματα μεταξύ των χρήσεων αντισηπτικού ή σαπουνιού προτείνει, ενώ σε περίπτωση σοβαρότερης βλάβης στο δέρμα, συνιστά στους πολίτες να απευθύνονται σε δερματολόγο, ο οποίος θα τους συστήσει τη χρήση κάποιας κορτιζονούχας κρέμας.

Τονίζει, παράλληλα, ότι οι πολίτες, για να προστατεύονται από τον κορονοϊό, πρέπει να χρησιμοποιούν για την καθαριότητα των χεριών τους αντισηπτικά που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ουσίες όπως χλωρίνη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών βλαβών στο δέρμα. Αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν σαπούνια που έχουν μαλακτικό, το οποίο προστατεύει τα χέρια, αλλά και σαπούνια που έχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες, τα οποία όμως αυξάνουν τον κίνδυνο των αλλεργιών.

«Τα χέρια πρέπει να πλένονται με σαπούνι ή να καθαρίζονται με αντισηπτικό, όταν δεν υπάρχει σαπούνι, τόσο συχνά όσο ορίζουν οι οδηγίες για την προστασία από τον κορονοϊό. Υπάρχουν σαπούνια που περιέχουν μαλακτικό. Αυτά και καθαρίζουν και προστατεύουν το δέρμα. Επίσης υπάρχουν και σαπούνια που περιέχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες. Όσο πιο πολλούς αντιβακτηριακούς παράγοντες περιέχουν, τόσο περισσότερο εμπίπτουν στην κατηγορία των αντισηπτικών και αυξάνεται η πιθανότητα ερεθισμού και αλλεργιών. Τα αντισηπτικά προτείνονται για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης νερού και σαπουνιού. Πρέπει να χρησιμοποιούνται αντισηπτικά που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής ή αλλεργική δερματίτιδα, η οποία οφείλεται σε κάποιο από τα έκδοχα του αντισηπτικού. Σε περίπτωση αλλεργικής δερματίτιδας, ο πολίτης πρέπει να δοκιμάζει ένα άλλο προϊόν. Υπάρχει η δυνατότητα με διάφορες επιδερμικές διαδικασίες, που γίνονται και στο νοσοκομείο και στα ιδιωτικά ιατρεία, να βρεθεί σε τι έχει αλλεργία, αλλά αυτή την περίοδο αυτά τα τεστ δεν γίνονται. Για την περίπτωση ερεθιστικής δερματίτιδας συνιστάται η χρήση μιας απλής ή μιας μαλακτικής κρέμας χεριών, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρότερου ερεθισμού θα πρέπει οι πολίτες να απευθύνονται σε δερματολόγο για να τους συστήσει τη χρήση κορτιζονούχας κρέμας», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...