Ο αόρατος πόλεμος του υγειονομικού υλικού: Οι άνθρωποι-κλειδιά, η Κίνα και η κινητοποίηση δωρητών

Petite Perle 300×250

Το Reader.gr παρουσιάζει τον αόρατο πόλεμο που εξελίσσεται για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού. Οι άνθρωποι-κλειδιά της κυβέρνησης, οι επαφές με την Κίνα και η κινητοποίηση ιδρυμάτων και εφοπλιστών. 

Ένας σκιώδης…παγκόσμιος πόλεμος είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, εν τω μέσω της πανδημίας: ο πόλεμος της προμήθειας αναλωσίμων και ιατρικών υλικών, με δεδομένο ότι ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει επαρκής παραγωγή ή έστω παραγωγή που εξάγεται και δεν χρησιμοποιείται για εθνικούς σκοπούς. 

Η Ελλάδα, πάντως, δεν είναι απούσα, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά λόγω της έκρηξης της ζήτησης και της μειωμένης διαθεσιμότητας. Η είδηση της άφιξης μιας πτήσης της Aegean χθες τα ξημερώματα με 1,7 εκατομμύρια μάσκες και λοιπό υγειονομικό υλικό δεν είναι αποτέλεσμα…τύχης, αλλά συντονισμένων ενεργειών, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από ανθρώπους τους του επιχειρείν, στους οποίους έχει αποταθεί η κυβέρνηση για υποστήριξη. Εντός της εβδομάδας, δε, προγραμματίζεται να φτάσουν στην Ελλάδα άλλες τρεις πτήσεις από την Κίνα, μεταφέροντας συνολικά 13 εκ. μάσκες μόνο από το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά υγειονομικού υλικού, με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και Ελλήνων εφοπλιστών

Η κυβέρνηση έχει εστιάσει την προσοχή της στην αγορά της Κίνας, όπου και υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή τέτοιων ιατρικών αναλωσίμων. Σε εξέλιξη, όμως, είναι μια πραγματική μάχη, καθώς και πολλές άλλες χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξεύονται. Μάλιστα, οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι…υπ' ατμόν ακόμα και όσο το αεροπλάνο είναι στον αέρα, καθώς μια πλειοδοσία από τρίτο μέρος μπορεί να τινάξει την παραγγελία στον αέρα. 

Για την αγορά της Κίνας και προκειμένου να βρεθούν αξιόπιστοι προμηθευτές, αξιοποιούνται διαφορετικά κανάλια. Αρχικά, υπάρχει άρτια επικοινωνία με την εδώ Πρεσβεία της Κίνας, ενώ σημαντική είναι και η δουλειά που κάνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα με μπροστάρη τον πρέσβη Γιώργο Ηλιόπουλο. Τέλος, έχουν ενεργοποιηθεί και επιφανείς εφοπλιστές που έχουν συνεργασίες στην Κίνα, όπως ο Πάνος Λασκαρίδης ή ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. 

Στην Ελλάδα, βεβαίως, έχει ενεργοποιηθεί και ο ΣΕΒ. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, το Μέγαρο Μαξίμου έχει έρθει εδώ και καιρό σε επαφή με τους Έλληνες βιομηχάνους, ζητώντας τη συνδρομή τους στον εθνικό σκοπό. Ο ΣΕΒ ανταποκρίθηκε ασμένως, κάτι που ερμηνεύεται και ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Εξ ου και πολλά μέλη του ΣΕΒ, όχι μόνο βοηθούν την προμήθεια υγειονομικού υλικού, αλλά προβαίνουν και σε γενναίες χορηγίες υλικού, με έμφαση ειδικά σε αναπνευστήρες, αλλά και στον εξοπλισμό των ΜΕΘ. 

Βεβαίως, σε έναν «πόλεμο», ρόλο-κλειδί παίζουν και οι άνθρωποι που χειρίζονται την υπόθεση. Στην προμετωπίδα της μάχης βρίσκεται ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Τεχνοκράτης της υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους είναι πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και ασχολείται καθημερινά με την διασφάλιση της επάρκειας σε υγειονομικό υλικό. Ο ρόλος του θεωρείται κομβικός και για την εμπλοκή μεγάλων δωρητών, όπως ο Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και το Ίδρυμα Νιάρχος. Εποπτεία των ενεργειών και αρκετές φορές εμπλοκή έχει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Από το Μέγαρο Μαξίμου, δύο είναι οι άνθρωποι που έχουν επωμιστεί καίριο ρόλο, κάνοντας επαφές τόσο με προμηθευτές, όσο και με δωρητές. Είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης, γενικός γραμματέας της Βουλής, αλλά και ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Οι δυο τους ανέπτυξαν στενή συνεργασία τους προηγούμενους μήνες στη Βουλή και πλέον συνεργάζονται και σε αυτό το project. Τέλος, καίριος θεωρείται και ο ρόλος του Γρηγόρη Δημητριάδη, του γενικού γραμματέα Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών. 

«Πόλεμος γίνεται, δεν γίνεται μάχη», αναφέρει στο Reader.gr ένας από τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή, ώστε να υπάρχει η το δυνατόν μέγιστη επάρκεια υλικού. Και δεν είναι μόνο η μάχη με άλλες, πολλές φορές ισχυρότερες χώρες για ένα πακέτο μασκών ή προσωπίδων. Είναι και οι τεχνικές δυσκολίες, καθώς οι κρατικοί αξιωματούχοι έρχονται αντιμέτωποι με όλες τις πιθανές και απίθανες παραμέτρους των παραγγελιών, από τη χωρητικότητα των αεροπλάνων έως και το μέγεθος των…παλετών που φορτώνονται. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ