ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

Petite Perle 300×250

Παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης στον ναζισμό και ταυτισμένος με τους αγώνες της Αριστεράς για δικαιοσύνη και ελευθερία, ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Σε εμάς, τους ανθρώπους της Αριστεράς, ο Μανώλης Γλέζος, αφήνει κληρονομιά το πάθος με το οποίο συνόδευσε, σε όλη την πορεία της ζωής του, την υπεράσπιση των αξιών και των ιδεών μας.

Αφήνει επίσης το χρέος να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του, να αντιληφθούμε δηλαδή ότι ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη είναι μια διαρκής μάχη, που δεν ολοκληρώνεται αλλά θα συνεχίζεται πάντα και από τις επόμενες γενιές.

Η κληρονομιά του Μανώλη Γλέζου όμως δεν αφορά μόνο εμάς, τους ανθρώπους της Αριστεράς. Γιατί ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε επίσης κορυφαίος αγωνιστής της Ελλάδας και του ελληνισμού. Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αγνούς πατριώτες και ταυτόχρονα πολέμιος του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας.

Όπως πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό, από τα νεανικά του χρόνια, και έγινε σύμβολο κατεβάζοντας, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, τη σβάστικα από την Ακρόπολη, έτσι συνέχισε δεκαετίες μετά να πρωτοστατεί στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων.

Οι δεσμοί του Μανώλη Γλέζου με την Κρήτη ήταν ισχυροί. Με την ιδιότητα του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα επισκέφτηκε τελευταία φορά το Ηράκλειο, τον Σεπτέμβριο του 2013, για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος της Βιάννου.

Κατά την επίσκεψή του αυτή, πολλοί σύντροφοι είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε και να μοιραστούμε μαζί του την αγωνία που είχαμε, τότε, για την απαλλαγή του λαού μας από τα δεσμά των μνημονίων.

Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε την υπόσχεση που του δώσαμε τότε, να συνεχίσουμε και τον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων. Όπως επίσης να συνεχίσουμε τους αγώνες για δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία, με την επιμονή και το πάθος που ο Μανώλης μας δίδαξε.

Αποχαιρετάμε τον σύντροφο Μανώλη Γλέζο θυμίζοντας σε όλους την απάντηση που έδωσε ο ίδιος μιλώντας, το 2013, στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Βιάννου όταν τον ρώτησαν αν θα επέλεγε μια ήσυχη ζωή με την οικογένειά του αντί μιας ζωής ταραγμένης, γεμάτη στερήσεις και αγωνίες:

«Πολλοί μου λένε: 'δεν τ' αφήνεις αυτά; Γέρασες… κάθισε στην μπάντα. Και γω τους λέω: θα πεθάνω όρθιος. Όρθιος τι θα πει; Μέχρι την τελευταία στιγμή στον αγώνα, αυτή είναι η απάντησή μου».

Αντίο σύντροφε Μανώλη Γλέζο!

Ηράκλειο, 01/04/2020

Το Γραφείο Τύπου

Ν.Ε.Α. Ηρακλείου

του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ