Ερώτηση 61 βουλευτών για εκκρεμείς προσωρινές συντάξεις κι ανέργους

Σωκράτης Βαρδάκης: «Άλλες δύο κατηγορίες πολιτών, εκτός των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης. Εκκρεμείς προσωρινές συντάξεις και μακροχρόνια άνεργοι προστίθενται στην ήδη μεγάλη λίστα των αδικημένων»

Την άμεση στήριξη των πολιτών που αναμένουν την έκδοση της Προσωρινής ή της Κύριας Σύνταξης αλλά και των μακροχρόνια ανέργων πλησίον της σύνταξης ζητούν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς του Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι δεν λήφθηκε από την Κυβέρνηση, καμία μέριμνα για τους πολίτες που ανέμεναν και συνεχίζουν να αναμένουν την έκδοση έστω και της προσωρινής σύνταξης, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους στο μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση της κύριας σύνταξής τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 250.000 πολίτες αναμένουν με αγωνία την απόφαση για την απονομή προσωρινής-κύριας σύνταξης και ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κάποιο εισόδημα λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οι εκκρεμότητες για τις κύριες συντάξεις έφτασαν τις 158.156 αιτήσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων έφτασαν στις 129.905. Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις ο αριθμός τους ανήλθε στις 93.000.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού επιδεινώνει την ήδη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι βιώνουν το δικό τους Γολγοθά, καθώς στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ενώ ταυτόχρονα δεν τους καταβάλλεται πλέον ούτε μισθός, ούτε και σύνταξη. Στην ίδια δεινή θέση βρίσκεται μία επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία πολιτών, αυτή των μακροχρόνια ανέργων που τους υπολείπεται μικρό χρονικό διάστημα για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.

Σε δήλωσή του για το πρόβλημα ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης αναφέρει: «δυστυχώς με αυτή τη κοινοβουλευτική παρέμβαση θέλουμε να αναδείξουμε μια ακόμα προχειρότητα της Κυβέρνησης, καθώς 20 μέρες μετά τη λήψη των πρώτων δημοσιοοικονομικών μέτρων, δύο πολύ βασικές κατηγορίες της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκονται ακόμα στο περιθώριο. Όσοι αναμένουν τη λήψη προσωρινής σύνταξης και οι μακροχρόνια άνεργοι, δεν καλύπτονται με κανένα μέτρο που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση και φαίνεται ότι βρίσκονται εκτός του κοινωνικού ραντάρ αλληλεγγύης και στήριξης. Τους καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας και να συμπεριλάβουν αυτές τις 2 κατηγορίες πολιτών στα μέτρα στήριξης».

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν ενέταξε αυτές τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε λόγω κορονοϊού, για τις οποίες το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ θα αποτελούσε μία οικονομική ανάσα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να προβούν στην ένταξη και όσων αναμένουν την έκδοση της προσωρινής ή της κύριας σύνταξης, αλλά και των μακροχρόνια ανέργων πλησίον της σύνταξης στα μέτρα στήριξης ή σε σειρά εξειδικευμένων μέτρων για τις δύο παραπάνω κατηγορίες.

Επίσης ζητούν να πληροφορηθούν για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τη λειτουργία των Κλιμακίων-Ομάδων Εργασίας που συστάθηκαν για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του Ε.Φ.Κ.Α. και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν σε αυτές

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ