Λήψη μέτρων στήριξης για τους ξεναγούς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν αναγκαία την λήψη μέτρων στήριξης των διπλωματούχων ξεναγών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ερώτηση, «Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-COV-2 αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια οικονομία, πλήττοντας έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Οι τουριστικές επιχειρήσεις τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην περιφέρεια, και ειδικά στα νησιά μας, βλέπουν μόνο ακυρώσεις κρατήσεων.

Ένας από τους κλάδους που πλήττονται βάναυσα από την κατάσταση της πανδημίας είναι, αυτονόητα, αυτός των ξεναγών, καθώς λόγω της υποχρεωτικής απομόνωσης της χώρας και των ακυρώσεων, φαίνεται να έχουν χάσει πλέον όλη τη σεζόν τους για το έτος  2020.

Οι ξεναγοί, με βάση το ειδικό καθεστώς που τους διέπει είτε είναι μισθωτοί, με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες, είτε αυτοαπασχολούμενοι. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκουν, με τις μέχρι τώρα προβλέψεις από τις εκδοθείσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι ξεναγοί αν και πλήττονται ανεπανόρθωτα δεν εμπίπτουν σε κανένα μέτρο στήριξης.

Να επισημάνουμε δε, ότι τα ένσημα των ξεναγών πανελληνίως καταμετρούνται μόνο από ένα γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την καταμέτρηση είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταχωρηθεί ακόμη τα ένσημα των ετών 2018 και 2019. Επομένως, οι ξεναγοί  που  δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες αν και υπέβαλαν τις αιτήσεις τους το Νοέμβριο του 2019, λόγω του ανωτέρω προβλήματος δεν έχουν πάρει ακόμα, τέλη Μαρτίου, το παραμικρό ποσό, πόσο μάλλον την τυχόν παράταση καταβολής του επιδόματος. Κι όλα αυτά ενώ φαίνεται να έχει χαθεί η επαγγελματική τους σεζόν για το τρέχον έτος».

Και συνεχίζουν: «Επειδή, η πανδημία Covid-19, εκτός από ένα σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας, έχει επιφέρει και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα, οι δε διπλωματούχοι ξεναγοί χρειάζονται ενίσχυση και στήριξη.

Επειδή, πρόκειται στην πραγματικότητα για ζήτημα επιβίωσης ενός ολόκληρου κλάδου εργαζομένων.

Επειδή, η ανάγκη για την προστασία αυτού του κλάδου εργαζομένων είναι άμεση και επιτακτική, τα δε μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν είναι επαρκή αλλά σ' αυτή την περίπτωση, λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος που τους διέπει, είναι ανύπαρκτα και δεν εμπίπτουν σε κανένα μέτρο στήριξης».

Κατόπιν αυτών, και με βάση τα παραπάνω, ερωτούν τους υπουργούς:

«1) Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την προστασία κι ενίσχυση του κλάδου των διπλωματούχων ξεναγών;

2) Προτίθεστε να επιλύσετε, άμεσα, το ανωτέρω πρόβλημα της καταμέτρησης των ενσήμων τους, ώστε να έχουν την δυνατότητα να λάβουν το επίδομα ανεργίας τους;

3) Προτίθεστε να τους στηρίξετε με την παροχή δίμηνης, έκτακτης επιδότησης, με προοπτική επέκτασης για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση»;

 money-tourism.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ