ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ! Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Επικοινωνία: 6970836080

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Επικοινωνία: [email protected] Τηλ: 6947148721- 6971598899

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ Επικοινωνία: [email protected] Τηλ: 6972186820

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΝΙΩΝ Επικοινωνία: Email: [email protected] Τηλ: 6972728167-6947295931-6936125794

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών που συμμετέχουν στην  ΟΓΕ  απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις ξενοδοχουπαλλήλισσες και τις εργαζόμενες στον επισιτισμό – τουρισμό του νησιού:

ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ! Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!

                Τα όσα βιώνουμε στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού, που αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της χώρας, όλες τα γνωρίζουμε! Τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν εμείς που βάλαμε πλάτη για να αυξηθούν τα κέρδη τους και τώρα είμαστε πάλι εμείς και οι οικογένειές μας που απαιτούν οι εργοδότες να «πληρώσουμε το μάρμαρο» της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή εργαζόμενης του κλάδου προς τον Υπουργό Εργασίας:

«Δεν ξέρω τι να κάνω, πού να απευθυνθώ. Καταλαβαίνετε σε τι απόγνωση είμαι; …Δουλεύω στον κλάδο από το 2002. Πέρσι δούλεψα από τον Μάρτη, άλλαξα τρεις δουλειές, μάζεψα ένσημα παρ' όλα αυτά δεν μπήκα στο Ταμείο. Δεν ήταν λέει αρκετά, όμως τι άλλο να έκανα; Τώρα είμαι άνεργη, χωρίς χρήματα και χωρίς βοήθεια από πουθενά, με ένα παιδί το οποίο δεν έχει δουλειά… Εγώ με το παιδί μου θα ζήσουμε με τον αέρα που αναπνέουμε; … Μου λένε μείνε σπίτι. Πώς; Πώς γίνεται να κάτσω με σταυρωμένα χέρια όταν δεν έχω καν εισόδημα;». Μ. Π., εποχικά άνεργη

Είναι όμως και πολλές γυναίκες που δεν έχουν βρει ακόμα το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά, που το θαρραλέο βήμα μπροστά φαίνεται απίθανο, το να καταγγείλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία υπό τον φόβο να μην χάσουν την δουλειά τους, πως θα ταΐζουν τα παιδιά τους, φαντάζει αδύνατο… Γυναίκα εργαζόμενη, νέα μητέρα σου λέμε: Δεν είσαι μόνη σου! Η αλληλεγγύη αυτές τις ώρες είναι το όπλο μας! Έχεις μαζί σου σε αυτόν τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης για σένα και τα παιδιά σου , την ΟΓΕ, το ταξικό κίνημα! Σκέψου, πόσο πολύ φοβούνται οι μεγάλοι ξενοδόχοι και επιχειρήσεις όταν φτάσει η ώρα κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενος που θα καταλάβει ότι τον πλούτο που παράγει τον κλέβουν μια χούφτα μονοπώλια μέσα από τα χέρια του! Πόσο τρέμουν και για αυτό προετοιμάζονται, παίρνοντας όλα τα μέτρα με τις απαράδεκτες ΠΝΠ περί απαγόρευσης της απεργίας, αξιοποιώντας τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, γιατί δήθεν όλοι μαζί ισάξια πρέπει να την πληρώσουμε.

Εν μέσω πανδημίας η  εργοδοσία ξεσαλώνει! Οι εργοδότες "άρπαξαν" την ευκαιρία να απολύσουν ή να "παραιτήσουν" το προσωπικό τους έχοντας στο μυαλό τους, όπως ομολογούν, την επόμενη μέρα. Το νομικό οπλοστάσιο που κατοχυρώνει η κυβέρνηση για τους εργοδότες σήμερα, θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα. Εμείς λοιπόν οι εργαζόμενες δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπουν τα δικαιώματα μας σε καραντίνα, δίνοντας το πιο γενναίο παράδειγμα στα παιδιά μας!

Γνωρίζουμε καλά ότι τα δικαιώματα που χάνονται τώρα, δεν θα δοθούν πίσω μετά το τέλος της πανδημίας. Έχουμε πείρα.  Πίσω δεν δόθηκαν ούτε όσα πάρθηκαν στο όνομα της οικονομικής κρίσης, παρά μόνο όσα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας. Το λένε χαρακτηριστικά συνάδελφοι σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου που προσπάθησε η εργοδοσία να επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία: «Γιατί κ. Διευθυντή? Τα κέρδη σας τις προηγούμενες χρονιές τα μοιραστήκατε μαζί μας μήπως, και θέλετε τώρα να μοιραστούμε και την ζημιά σας ;»

Το χτύπημα  της σταθερή δουλειάς, των όρων αμοιβής, η κατακρεούργηση των αδειών μας, το τσάκισμα των Συλλογικών μας Συμβάσεων δεν αποτελούν τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Αποτελούν  προϋπόθεση για να διασφαλιστούν τα κέρδη των εργοδοτών τώρα αλλά και αργότερα. Για όσο χρειαστεί ώστε να αβγατίζουν τα κέρδη τους, φοβούμενοι την νέα οικονομική κρίση που η πανδημία απλά επίσπευσε.

 Απευθυνόμαστε σε εσένα γυναίκα, που ψάχνεις τρόπους να τα βγάλεις πέρα στην καθημερινότητα σου με όλους τους τρόπους, που προσπαθείς και μοχθείς για τα απαραίτητα για σένα και για την οικογένεια σου. Είναι κρίσιμο, να μην ξεχνάς τούτες τις ώρες: ο αναγκαίος κατ' οίκον περιορισμός δεν μπορεί να μας βάλει απέναντι στον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα, στην αλληλεγγύη. Ίσα ίσα, χωρίς δισταγμό πρέπει να μπούμε πιο μαχητικά η κάθε μία σε αυτόν τον δρόμο. Οι πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που ζούμε, αυτό ακριβώς μας υπενθυμίζουν!

Δεν είσαι μόνη! Οι γυναίκες από την ΟΓΕ στεκόμαστε στο πλευρό σου! Βρίσκουμε τη δύναμη να αγωνιστούμε για το δίκιο μας, για δουλειά με δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν υγεία ως δικαίωμα όλων μας.

Καμία γυναίκα ανυπεράσπιστη μέσα στην πανδημία, καμία χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Μέσα από τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις ομάδες και τους συλλόγους της ΟΓΕ μπορούμε και πρέπει να οργανώσουμε  την αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη. Αντιμετωπίζουμε συλλογικά κάθε ζήτημα που προκύπτει από την επίθεση εργοδοσίας-κυβέρνησης στα εναπομείναντα δικαιώματα μας.

Απαιτούμε με ευθύνη της κυβέρνησης , εδώ και τώρα:

  • Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, μέχρι να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια.
  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης και να λάβουν, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, την αποζημίωση των 800 ευρώ όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι που δεν εντάχθηκαν στην τακτική επιδότηση είτε επειδή έληξε η επιδότηση τους στις 31/12/2019, είτε επειδή το έλαβαν εφάπαξ μέσα στο 2019, είτε επειδή εργάστηκαν για πρώτη φορά την περσινή χρονιά, είτε επειδή έπεσαν θύματα της ανασφάλιστης εργασίας, είτε επειδή έκαναν χρήση της άδειας εγκυμοσύνης.
  • Να ανασταλούν για όλους τους παραπάνω εργαζόμενους όλες οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, για ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και να υπάρξει μείωση του ενοικίου όπως προβλέπεται.
  • Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που αναγράφεται στις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρέθυμνο και Λασίθι, ανεξάρτητα με το εάν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω του αντίστοιχου Σωματείου.
  • Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων της Κλαδικής και των Τοπικών ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από την 1η Μάρτη, που αναγκάστηκαν να υπογράψουν εργαζόμενοι των οποίων το ξενοδοχείο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του και να λάβουν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες το Δώρο Πάσχα.
  • Να εξασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων που η εποχική επιχείρηση που εργάζονται δε θα επαναλειτουργήσει μετά το πέρας των προληπτικών μέτρων απαγόρευσης λειτουργίας που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ή όχι.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

             Μένουμε δυνατές σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που προέχει η ασφάλεια και  η προφύλαξη μας από την εξάπλωση του ιού, αλλά δεν μένουμε θεατές. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια.

Παίρνουμε δύναμη από το παράδειγμα των υγειονομικών που δίνουν μάχη, μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα τους:

  • Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας στους υγειονομικούς, για να μην αρρωστήσουν και φύγουν από τη μάχη.
  • Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ, για να μην χάσουμε ασθενείς που θα μπορούσαν να σωθούν.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις, για να εξετάζεται γρήγορα και αποτελεσματικά ο άρρωστος, για να αναπληρώνονται επαρκώς οι υγειονομικοί που νοσούν.
  • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και να στελεχωθούν επαρκώς τα ΚΥ και οι ΤΟΜΥ για 24ωρη λειτουργία, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  • Να επιταχτούν όσα ξενοδοχεία χρειαστούν, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

Καλούμε τις γυναίκες να έρθουν σε επαφή με το εργατικό σωματείο που ανήκουν, το σύλλογο τους ή με τις ομάδες/συλλόγους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) για να συντονίσουμε τη δράση μας.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ