Αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις μαίες είναι φέτος η 7η Απριλίου

Τελευταία Ενημέρωση:

Το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Λάμπρου Βαμβακά για την Παγκόσμια ημέρα υγείας

Αφιερωμένη στους νοσηλευτές/τριες και τις μαίες είναι φέτος η 7η Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει κάλεσμα στήριξης στο έργο του νοσηλευτικού προσωπικού και των μαιών προκειμένου να υπενθυμίσουμε στους ηγέτες του κόσμου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στη διατήρηση της υγείας των πολιτών.
Οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στον COVID-19 παρέχοντας υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα, και καθοδηγώντας τον διάλογο για την αντιμετώπιση φόβων και αποριών, αλλά και τη συλλογή δεδομένων για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Με απλά λόγια, χωρίς νοσηλευτές, δεν θα είχαμε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα.
Το 2020 έχει ήδη οριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών» προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale, Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής.
Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη:
“Η ανθρωπότητα δίνει σήμερα τη μεγαλύτερη μάχη των τελευταίων δεκαετιών απέναντι στην πανδημία του COVID-19. Μια μάχη που άλλαξε καθοριστικά την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Έναν αγώνα που μας υπενθυμίζει τη σημαντικότητα του υπέρτατου αγαθού της ζωής και της υγείας. Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ανήκει στους ανθρώπους που υπηρετούν τα συστήματα υγείας, τους ήρωες πίσω από τις μάσκες, τις ιατρικές και νοσηλευτικές ποδιές. Οι δικές τους προσπάθειες σε συνδυασμό με τη συνέπεια των πολιτών, ως προς την τήρηση των περιοριστικών μέτρων θα σπάσει την αλυσίδα εξάπλωσης του COVID-19. Ως Περιφέρεια Κρήτης τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε.
Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε. Μια προσπάθεια που θα συνεχίσουμε όλοι μαζί».
Από τις δηλώσεις του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη σημερινή ενημέρωση.
Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα υγείας. Φέτος είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, τις μαίες και τους μαιευτές. Χωρίς αυτές και αυτούς κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να είναι λειτουργικό.
Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές μας αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες σε όλο το σύστημα υγείας.
Ιστορικά και σήμερα το νοσηλευτικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο αποδεικνύει την συμπόνια, τη γενναιότητα και το θάρρος καθώς και στην τωρινή πανδημία.
Σημερινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμά ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις θα πρέπει να αυξήσουν το συνολικό αριθμό νοσηλευτών κατά ένα μέσο όρο 8% ετησίως το οποίο μάλιστα θα έχει και μικρό κόστος για την παγκόσμια υγεία.
Η παγκόσμια ημέρα υγείας νομίζω είναι μια ευκαιρία να χειροκροτήσουμε τους υγειονομικούς μας που παλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ως εκ τούτου έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και σε άλλα πλην του νέου ιού παθογόνα μικρόβια και ιούς.
Αντιμετωπίζουν μεγάλα ωράρια εργασίας, κόπωση, επαγγελματικό burn out, ψυχολογική επιβάρυνση, στίγμα και δυστυχώς, πιστέψτε με, το έχω δει με τα μάτια μου σε πολλαπλές περιπτώσεις, σωματική και ψυχολογική βία.

Θέλω να αποδώσω φόρο τιμής σε αυτούς, γιατί με προσωπικές θυσίες υπερβάλλουν εαυτούς και φυσικά νοιάζονται για την ποιοτική περίθαλψη η οποία αυτές τις δύσκολες στιγμές παρέχεται με τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες ασφαλείας.

Η προστασία τους πρέπει να παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...