Σώζει ζωές… μια ζωή

Η ναυαγοσωστική δεν είναι επάγγελμα είναι λειτούργημα δηλώνει ο Δημήτρης Κλάδος, ένας από παλαιότερους  ναυαγοσώστες του Ηρακλείου

Την πρώτη του διάσωση στη θάλασσα την έκανε όταν ήταν 16 ετών. Περπατούσε στην παραλιακή όταν είδε μέσα στη θάλασσα σε ύπτια θέση μια γυναίκα.

Αμέσως βούτηξε, την έβγαλε έξω και δίνοντάς της το φιλί της ζωής, την έσωσε.

Η ηλικιωμένη γυναίκα είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωής, καθώς ένιωθε εγκαταλελειμμένη από την οικογένειά της. Στο νοσοκομείο, τα παιδιά της, του έσφιξαν το χέρι και τον ευχαρίστησαν.

 Πέρασαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, από εκείνο το συμβάν.  όμως ο κ. Δημήτρης Κλαδός δεν ξέχασε ποτέ  το συναίσθημα που ένιωσε τότε.

Είναι από τους παλαιότερους ναυαγοσώστες του Ηρακλείου, αν όχι ο παλαιότερος, είναι εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ συμμετέχει και στην  ομάδα έρευνας διάσωσης του λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Πλέον είναι εκπαιδευτής ναυαγοσωστών και μαζί με τον κ. Μύρων Χαχλιουτάκη, τον περασμένο Απρίλιο, δημιούργησαν την  «ΩΚΕΑΝΙΣ»  Ναυαγοσωστική Ακαδημία Κρήτης (ΝΑΚ), στο Γάζι.

Τη σεζόν που πέρασε κάλυψαν το 85% των βόρειων παραλιών μαζί με την ενδοχώρα, καθώς ανέλαβαν τη ναυαγοσωστική κάλυψη στους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου και Φαιστού.

Όπως είπε ο ίδιος σε αυτή τη μεγάλη ακτίνα,  δεν  καταγράφηκε κανένας πνιγμός ενώ χρειάστηκε να επέμβουν σε 67 περιστατικά τα οποία  κατεγράφησαν από τα Λιμεναρχεία.

Σε αυτό τον αριθμό δε συγκαταλέγονται οι  δεκάδες προειδοποιητικές επεμβάσεις που έγιναν.

«Σκοπός μας είναι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Όλη η ομάδας εργάζεται με ζήλο τον σκοπό. Επενδύσαμε ένα τεράστιο κεφάλαιο, και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Για το έργο αυτό δούλεψαν με 54 επαγγελματίες ναυαγοσώστες, 28 επόπτες πισίνας.

Είχαμε 60 σκάφη 3.43, βάσει του νόμου 31-2018,

Δύο ολύμπικ  σωστικά  φουσκωτά 5.20 και ένα πολυεστερικό 5.40 πολυεστερικό σκάφος.

Με πρωτοβουλία μας  βάλαμε επιπλέον ναυαγοσώστες στους πύργους των επικίνδυνων σημείων.

Μόνο στο Δήμο Χερσονήσου είχαμε 28 ναυαγοσώστες σε 14 πύργους, παρά το γεγονός ότι η συμβατική μας υποχρέωση ήταν 14 άτομα.

Δεν μας ενδιαφέρει το κόστος του έργου, μας ενδιαφέρει το κόστος από την απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Το να είσαι ναυαγοσώστης δεν είναι επάγγελμα είναι λειτούργημα», σημείωσε ο κ. Κλάδος.

Ομαδικότητα και συνεργασία

Ο κ. Κλάδος σημείωσε επίσης ότι για να πετύχει το έργο της ναυαγοσωστικής κάλυψης πρέπει όλα να δουλεύουν ρολόι.

Οι έλεγχοι των Λιμεναρχείων αλλά και των Δήμων που συνεργάστηκαν ήταν ιδιαίτερα αυστηροί.

Η ομάδα του, από την πλευρά της, ήταν ιδιαίτερα συνεπής και έδινε αναλυτική αναφορά ενεργειών τόσο στις λιμενικές αρχές όσο και τις δημοτικές.

Τον συντονισμό όλων των ενεργειών σηκώνει στους ώμους της η Φωτεινή Μαυρομιχάλη, σύζυγος του Δημήτρη Κλάδου, που είναι η ψυχή της εταιρείας.

Με την εμπειρία που πλέον έχουν αποκτήσει όσοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, αναλαμβάνουν  να εκπαιδεύσουν  ναυαγοσώστες με αντικειμενικό σκοπό τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών.

Μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον της σχολής , το έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό , έχοντας πολύχρονη εργασιακή εμπειρία σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας παραλιών και πισίνων, μπορούν  να εγγυηθούν  την εμπεριστατωμένη και σωστή κατάρτιση επαγγελματιών ναυαγοσωστών, για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια των λουομένων στις Ελληνικές παραλίες καθώς και σε κάθε λουτρική εγκατάσταση.

Όλα τα μαθήματα γίνονται με τον πιο σύγχρονο διασωστικό και ιατρικό εξοπλισμό από πτυχιούχους εκπαιδευτές ναυαγοσωστικής, πρώτων βοηθειών και επείγουσας προνοσοκομειακής αντιμετώπισης με μεγάλη πείρα στη ναυαγοσωστική και γενικότερα στον τομέα της διάσωσης.

Παρέχουν  σε όλους τους απόφοιτους  άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στην αγορά εργασίας, παρέχοντας τους ένα πλήρες πακέτο ασφάλισης και ανταγωνιστικών αποδοχών.

Στα μαθήματα συμπεριλαμβάνεται και η εκμάθηση ταχύπλοων σκαφών. Οι απόφοιτοι στη συνέχεια περνούν τη διαδικασία της αξιολόγησης από το Λιμεναρχείο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ