Τη μείωση των τελών αεροδρομίου για την ενίσχυση του Ελληνικού τουρισμού ζητάει ο Χάρης Μαμουλάκης

Petite Perle 300×250

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε Ερώτηση με θέμα «Μείωση των τελών των αεροδρομίων ως μέτρο ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού» – με τη συνυπογραφή 32 ακόμα Βουλευτών – προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Υποδομών & Μεταφορών.

Δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ένα από τα πρώτα θύματα της πανδημίας του ιού COVID-19 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μείωση του όγκου των παγκόσμιων τουριστικών αφίξεων θα προσεγγίσει το 30%, ο βουλευτής θέτει τα εξής ερωτήματα:

  1. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μειωθούν πρόσκαιρα τα τέλη αεροδρομίων στην χώρα εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19;
  2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους των ελληνικών αεροδρομίων (AIA, Fraport), προκειμένου αυτή η πρόσκαιρη μείωση των τελών να  μην οδηγήσει, υπό τις έκτακτες συνθήκες που διανύουμε, σε επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου;      

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας  περιλαμβάνει και την επανεξέταση όλων των χρεώσεων που επιβαρύνουν το τελικό τουριστικό προϊόν μέσω των μεταφορών, προτείνοντας όπου είναι δυνατόν, την αναστολή ανάλογων χρεώσεων με δίκαιο και καθολικό τρόπο.

«Ανάλογες προτάσεις», αναφέρει ο Χάρης Μαμουλάκης«έχουν διατυπώσει και οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας από τις πρώτες μέρες έναρξης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών. Για παράδειγμα, από τις 11 Μαρτίου ο ΣΕΤΕ στα προτεινόμενα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων είχε συμπεριλάβει και την αναστολή ή τον περιορισμό μέρους των τελών των αεροπορικών εταιριών πουδραστηριοποιούνται στη χώρα». Και καταλήγει ο Βουλευτής Ηρακλείου: «Η πρόσκαιρη μείωση των τελών των ελληνικών αεροδρομίων θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού όταν ολοκληρωθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στη χώρα, ενώ κάτι τέτοιο θα έδινε ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην Ελλάδα σε μια περίοδο όπου όλες οι ανταγωνιστικές οικονομίες αναζητούν να βελτιώσουν την θέση τους στην αγορά που θα διαμορφωθεί μετά το πέρας της πανδημίας».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ