Έγγραφο «βόμβα»: «Επιστρέψτε συνολικά 8 δις» – Στον «αέρα» έργα του ΕΣΠΑ στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Ένα έγγραφο «βόμβα» τινάζει στον «αέρα» τον προγραμματισμό των έργων που έχει γίνει και για την Κρήτη και συγκεκριμένα για όσα έργα έχουν ώριμες αλλά και μη ώριμες μελέτες για να υλοποιηθούν.

Με έγγραφό του προς τις αρχές μεταξύ των οποίων και προς τη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Τσακίρης τονίζει ότι οι δράσεις  που έχουν ξεκινήσει δηλαδή τα συμβασιοποιημένα έργα θα συνεχιστούν. Ωστόσο οι δράσεις που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στο υπουργείο.

Άγνωστο ποια έργα μένουν στον «αέρα»

Εκεί θα γίνει και το οριστικό ξεκαθάρισμα, ποια προχωρούν και ποια μένουν στο «αέρα» κυριολεκτικά. Έτσι η Διαχειριστική Αρχή θα πρέπει να ενημερώσει με αναλυτικούς πίνακες για τη φάση στην οποία βρίσκονται τα έργα και ουσιαστικά τα μη συμβασιοποιημένα μένουν «εκτός».

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στο σημείο 2 του σχετικού εγγράφου, που το neakriti.gr αποκαλύπτει: «Οι δράσεις που έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί αλλά υπάρχουν επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων  Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με κοινοποίηση στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ) προκειμένου να λάβουν σύμφωνη γνώμη. Ο προγραμματισμός εξειδικεύσεων, προσκλήσεων, εντάξεων κ.λπ. για τέτοιες δράσεις, και εφόσον αυτές αποτελούν ανελαστικές υποχρεώσεις/δεσμεύσεις θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή 10/4/2020 στην ηλεκτρονική Διεύθυνση [email protected] και στο [email protected] (ΕΥΣΕ). Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δε θα εγκρίνονται νέες εξειδικεύσεις και δεν θα εκδίδονται νέες προσκλήσεις και νέες αποφάσεις ένταξης, εφόσον αυτές δεν σχετίζονται με τις προαναφερθείσες οριζόντιες δράσεις αντιμετώπισης, των συνεπειών της πανδημίας.

Οι νέες σχεδιαζόμενες δράσεις προμηθειών και εξοπλισμού του Τομέα Υγείας, πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την πανδημία και όχι ευρύτερες ανάγκες, ενώ προκειμένου να εξασφαλιστεί ο κεντρικός συντονισμός, και ιδανικά αν είναι εφικτό η κεντρική προμήθεια, απαιτείται κάθε τέτοια δράση να προωθείται μόνο με προηγούμενη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου Υγείας».

Ζητείται να επιστραφούν τα χρήματα

Πρόκειται όμως για ένα έργα σε όλη τη χώρα που συνολικά όπως ενημερώνει το υπουργείο αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 8 δις. ευρώ!  Αυτά τα χρήματα ουσιαστικά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζητάει να επιστραφούν στο κεντρικό κορβανά , ελέω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και δράσεων που προγραμματίζονται. Το θέμα προκαλεί προβληματισμό καθώς πρόκειται για τεράστια κονδύλια που «χάνονται» και κατευθύνονται σε άλλες δράσεις , έργα που μένουν ξαφνικά εκτός προγραμματισμού, ενώ στα έργα που «παγώνουν» άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται και αυτά για τα οποία έχουν γίνει ώριμες μελέτες οι οποίες ουσιαστικά έγιναν χωρίς καμία χρησιμότητα.

Από την πλευρά του το υπουργείο κάνει λόγο για ένα αναγκαίο πλέγμα δράσεων και διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει κάθε δυνατή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα κληθούν να υλοποιήσουν το αλλαγμένο πλάνο. Ακόμη όπως τονίζεται, όλες οι νέες δράσεις θα πρέπει να αφορούν κυρίως την πανδημία του covid-19.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις 16:00 σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη  με όλους του Περιφερειάρχες , δηλαδή και τον Σταύρο Αρναουτάκη , ο Υφυπουργός Γιάννης  Τσακίρης  θα δώσει αναλυτικές οδηγίες για το τι θα γίνει με δεκάδες έργα που θα μείνουν στο «αέρα», αλλά ήδη η πληροφορία και στις Περιφέρειες και στους Δήμους αλλά και σε φορείς που υπολόγιζαν στις χρηματοδοτήσεις αυτές , προκαλεί προβληματισμό αλλά και αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ