Η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων

Τελευταία Ενημέρωση:

Εγκύκλιο για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων και παραμελημένων παιδιών υπό τις συνθήκες κορωνοϊού, εξέδωσε, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Κατ΄ αρχάς, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπενθυμίζει στους συναδέλφους της, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία -πλέον των εισαγγελικών καθηκόντων τους- είναι προσωρινοί επίτροποι των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι να οριστεί «ειδικός επίτροπος» για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά, όπως ορίζει ο νόμος 4554/2018 και παράλληλα είναι εγγυητές της προστασίας των ανηλίκων και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό της προστασίας και ασφάλειας, προσθέτει η κ. Αδειλίνη, περιλαμβάνεται και κάθε μορφής κακοποίηση και εκμετάλλευση, όχι μόνο των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων, αλλά και κάθε ανήλικου παιδιού, παραμελημένου ή θύματος ενδοοικογενειακής βίας.

«Προβλέπεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης»


Παράλληλα, η κ. Αδειλίνη αναφέρει ότι αφενός διεθνείς συμβάσεις και αφετέρου η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προβλέπουν την εξασφάλιση αξιοπρεπών και υγιεινών συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, σε δομές φιλοξενίας, ξενώνες, κέντρα υποδοχής, κλπ, έως ότου μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας, οριστεί ειδικός επίτροπος και υλοποιηθεί ο διαχωρισμός τους από τους ενήλικες, προς αποτροπή φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας.

Επίσης, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει στην υπ΄αριθμ. 8/2020 εγκύκλιο, ότι οι εισαγγελείς πρέπει να μεριμνούν για την προστασία και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, όπως και για την αντιμετώπιση «με την προσήκουσα αυστηρότητα κάθε εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τους, σχετιζόμενη κυρίως με σωματική ή σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, ρατσιστική βία, εμπορία ανθρώπων για οποιονδήποτε λόγο και κάθε είδους εκμετάλλευση».

Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αναγκαία περισσότερο από ποτέ


Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η προστασία αυτή είναι αναγκαία, και «υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια των καταγγελλομένων περιστατικών παραμέλησης και εγκατάλειψης ανηλίκων από τους γονείς ή ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τους».

Τέλος, η κ. Αδειλίνη αναφέρει ότι σε επείγουσες περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, που υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την σωματική και ψυχική υγεία του ανήλικου, τότε οι εισαγγελείς πρέπει να εφαρμόζουν τις διατάξεις, τα άρθρα 1532 και 1533 του Αστικού Κώδικα και να αφαιρούν την γονική μέριμνα και να την αναθέτουν προσωρινά σε κάποιο Ίδρυμα.


Πηγή: iefimerida.gr

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...