Tο Eurogroup της πανδημίας: Οι πρωταγωνιστές, οι προτάσεις και οι κρίσιμες αποφάσεις

Petite Perle 300×250

Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει το σημερινό Eurogroup είναι εξαιρετικής κρισιμότητας τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, όσο και για την απόκρουση της ύφεσης και των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία της ευρωζώνης. 

ο CNN Greece προχωρεί μέσω infographic στην παρουσίαση των βασικών πρωταγωνιστών του Eurogroup, των θέσεων που φέρνουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι και των σχεδίων πολιτικής που θα τεθούν ξανά σήμερα προς συζήτηση στην Ευρωομάδα.

Η Ευρωομάδα θα συγκληθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μέσα στις 29 ώρες που θα έχουν διαμεσολαβήσει, από την ανακοίνωση της αναστολής του χθεσινού Eurogroup, θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή για μια συμφωνία που ο προεδρεύων του Eurogroup Μάριο Σεντένο έχει χαρακτηρίσει ως «ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό «δίχτυ ασφαλείας» εναντίον των επιπτώσεων του κορωνοϊού» που θα προστατεύει επαρκώς εργαζόμενουςεπιχειρήσεις και κυρίως τις οικονομίες των κρατών μελών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ καλούνται να δώσουν ένα διπλό μήνυμα: αφενός ότι η ευρωζώνη είναι αρραγής και πορεύεται συντονισμένα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αφετέρου πως θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί το κοινό νόμισμα.Δεδομένου ότι το χθεσινό Eurogroup κατέδειξε πως χώρες όπως η Ολλανδία , αλλά και η Ιταλία θέτουν ως προτεραιότητα την εθνική τους γραμμή, θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές, ώστε να μην σταλεί λάθος μήνυμα στις αγορές.  
Να σημειωθεί πως στον απόηχο του άκαρπου Eurogroup οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν χθες, ενδεικτικό της νευρικότητας των επενδυτών.

«Όσο κοντά είμαστε σε μια συμφωνία άλλο τόσο κοντά είμαστε και σε ένα ναυάγιο», ανέφερε χθες στο CNN Greece έμπειρος Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως τα βασικά επιχειρήματα της Ολλανδίας τα ενστερνίζεται μια μικρή ομάδα χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά και πως τα επιχειρήματα της Ιταλίας βρίσκουν σύμφωνες πολλές χώρες του μπλοκ.

Η Ολλανδία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα και σε όποιο σχήμα μοιάζει με αμοιβαίοποιηση του χρέους, θεωρώντας πως αυξάνουν τους κινδύνους για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θεωρούν πως αυτό το βήμα είναι καθοριστικό και για να πειστούν οι επενδυτές για το αδιάσπαστο της ευρωζώνης και για να αποκτήσει η νομισματική ένωση ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία από την άλλη φέρεται να επιθυμεί ο δανεισμός από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους. Η ευρωζώνη θέλει όμως να διασφαλίσει πως αυτό θα αφορά αποκλειστικά χρήματα που πηγαίνουν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και όχι χρήματα που θα καταλήξουν να χρηματοδοτούν άλλες δαπάνες. Και για το λόγο αυτό αναζητείται μια δικλείδα ασφαλείας που θα αποτρέπει τις «καταχρήσεις».




Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ