Τσιόδρας: Προκαλεί έκπληξη πως υπάρχει μείωση εμφραγμάτων και άλλων νοσημάτων

Τελευταία Ενημέρωση:

Εντύπωση προκαλεί στον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα το γεγονός πως υπάρχουν νοσήματα που έχουν «μπει σε παύση» στην εποχή του κορωνοϊού.

Όπως είπε, είχε μια συζήτηση με φίλους καρδιολόγους «που μου είπαν ότι δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε πριν τον κορωνοϊό και είδα λίγο την βιβλιογραφία του τι γίνεται στο εξωτερικό και είδα επίσης παρόμοια εικόνα».

«Έχω δει και μου κάνει εντύπωση επιστημονικά και έχω συζητήσει με συναδέλφους το γεγονός πως κάποια από τα νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους ανεξάρτητα από τον ιό και κάποια άλλα λες και έχουν μπει σε ένα pause», σημείωσε. 

«Κάποια από τα νοσήματα, δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίον έχουν γίνει αυτά, υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες, ότι δεν προχωράνε ή δεν βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία. Δεν είναι τόσο γιατί δεν αναζητούν βοήθεια αλλά γιατί για κάποιο λόγο έχει πέσει η συχνότητα τους στον πληθυσμό. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον λόγο επιστημονικά, σαφώς έχει τον κίνδυνο του rebound όταν τελειώσει η επιδημία», συνέχισε.

«Βέβαια κανείς πρέπει να εξετάσει όλα τα δεδομένα για τις ασθένειες, γιατί υπάρχουν νοσήματα όπως τα κακοήθη που συνεχίζονται και έχουμε ειδικές οδηγίες τις οποίες και θα βγουν από την επιτροπή μας και άλλα νοσήματα για τα οποία θα πρέπει να συνεχιστεί η φροντίδα των ασθενών μας.

Άρα είναι πολύ σημαντικά τα ερωτήματα, τα παρακολουθούμε, ξέρουμε γι΄ αυτά. Βλέπουμε με απορία και έκπληξη κάποια πράγματα που δεν τα περιμέναμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε αυτή την επιδημία, όπως του να μην δούμε κάποια κατηγορία νόσου που δεν περιμέναμε να εξελίσσεται, ή άλλες να εξελίσσονται σταθερά και να χρειάζονται την ιατρική φροντίδα που πρέπει. Και το ένα είναι σημαντικό και το άλλο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. 


Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...