Αναγκαία η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων των ΟΤΑ και η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Petite Perle 300×250

Με δυο Ερωτήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών, 70 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων των ΟΤΑ καθώς και της επέκτασης των υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής ​στήριξης μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ειδικότερα, με την πρώτη Ερώτησή τους «Ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και στήριξηςτων εργαζομένων στους ΟΤΑ» οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι εκτός των γενικών μέτρων που αφορούν τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, είναι απαραίτητο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σε όλες τις προνοιακές δομές, στη Δημοτική Αστυνομία, στα ΚΕΠ, στους συμβασιούχους καθαριστές σχολείων σε επίταξη, στην Πολιτική Προστασία, στα κοιμητήρια και στις Τεχνικές Υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών. Σε όσους δηλαδή δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να σχετίζονται τόσο με τα μέσα ατομικής προστασίας τους, στα οποία παρατηρούνται πολύ μεγάλες ελλείψεις, όσο και με την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών και της οικονομικής τους ενίσχυσης. Οι προτάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν την απόδοση του έκτακτου δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους των ΟΤΑ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και την απόδοση έκτακτου επιδόματος επικινδυνότητας, λόγω της πανδημίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός ερωτάται ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων στους κρίσιμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας τομείς αλλά και για την υγειονομική τους θωράκιση και προστασία.

Με τη δεύτερη Ερώτηση, «Επέκταση των Υπηρεσιών Πρόνοιας και Κοινωνικής στήριξης μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν την αναγκαιότητα πρόσθετης υποστήριξης όσων, εφαρμόζοντας την οδηγία «Μένουμε Στο Σπίτι», αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πολιτών (άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ, κ.α.), τα οποία χρειάζονται φροντίδα κατ' οίκον, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί η παρουσία τους στις ήδη επιβαρυμένες μονάδες του Ε.Σ.Υ..

Ο Υπουργός ερωτάται αν αποδέχεται τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, για πρόσληψης ιατρικού προσωπικού και μόνιμων θέσεων για την σύνδεση με τις δομές Υγείας του ΕΣΥ, για την στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη για προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων, ψυχολογικής υποστήριξης, προγραμμάτων σίτισης και κάλυψης των αναγκαίων κοινωνικών αγαθών κοινής ωφέλειας (θέρμανση, τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, κλπ), καθώς και για τη δημιουργία κινητών μονάδων υγείας και δομών που δίνουν την δυνατότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών, από τους Δήμους προς τους πολίτες.

«Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19», τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνοντας: «Η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει έμπρακτα ​το έργο τους, να τους δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών τους και να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της πραγματικότητας. Παράλληλα, οφείλει να λάβει πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και ενίσχυσης των συγκεκριμένων εργαζομένων, για να μπορούν απερίσπαστοι να συνεχίσουν να δίνουν τη δική τους, καθοριστική μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης».

Από το γραφείο τύπου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ