Νέος διπλός γύρος διαπραγμάτευσης στις 23 Απριλίου για τη δόση των 640 εκατ. ευρώ και για το νέο "χρήμα"

Petite Perle 300×250

Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου -στην οποία θα δοθεί η μεγάλη "μάχη" για το νέο "χρήμα" που έχουν ανάγκη τα κράτη της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν την κρίση- έχει ορισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα δεύτερο ραντεβού με ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον. Ο λόγος για τον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο "επικεφαλής" για την 6η αξιολόγηση και για τη "δόση" των 640 εκατ. ευρώ με την οποία συνδέεται.

Όπως και στη διαπραγμάτευση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα (μέσω τηλεδιάσκεψης πάντα), το πιο φλέγον θέμα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τοποθετείται πολύ προσεκτικά ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης για την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου, καθώς πρόκειται για μία κίνηση η οποία θα επιδιωχθεί να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση εκ μέρους των Θεσμών.

Παράλληλα, στη νέα αυτή τηλεδιάσκεψη θα τεθούν εκ νέου και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης (σ.σ. το ραντεβού θα οριστικοποιηθεί χρονικά τις επόμενες ημέρες λόγω και της ανάγκης παρουσίας στελεχών στη Σύνοδο Κορυφής). Στόχος της ελληνικής πλευράς για την 6η αξιολόγηση είναι να υπάρξει μία "ομαλή" έκβαση έως τον Μάιο, όταν θα ανακοινωθεί το πόρισμα της Κομισιόν, για να ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο πακέτο των κερδών ομολόγων.

Τα μέτωπα

Η αξιολόγηση συνδέεται, μεταξύ άλλων, με ζητήματα που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα και στην πορεία των κόκκινων δανείων, αλλά και με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (ένα θέμα που αποκτά πλέον ειδική σημασία), της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο και στις αγορές προϊόντων.

Πολλά θέματα πάνε "πίσω" λόγω της κρίσης αλλά στόχος είναι να φαίνεται πως διατηρείται η μεταρρυθμιστική "ορμή" την οποία είχε εκθειάσει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα. Αλλά και να αναδειχθούν τομείς (όπως είναι η ψηφιοποίηση) που πάνε πολύ καλύτερα.

Προφανώς πλέον στο δημοσιονομικό πεδίο γίνεται μόνο αποτίμηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και της κατάστασης στα κρατικά ταμεία και δεν τίθεται θέμα προσαρμογής μετά την ενεργοποίηση της Ρήτρας Απόκλισης ανά την ΕΕ. Η αναβολή των αλλαγών σε αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ επίσης είναι δεδομένη.

Μία πρώτη εικόνα για την πορεία των εσόδων και των δαπανών το μήνα Μάρτιο αναμένεται την Τετάρτη με την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης προϋπολογισμού. Επίσης, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στην ΕΕ τα Προγράμματα Σταθερότητας και διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Θα είναι προσαρμοσμένα στην υγειονομική κρίση. Δηλαδή ουσιαστικά τα προγράμματα θα καταγραφούν την κατάσταση και τα μέτρα τα οποία έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν το επόμενο διάστημα.

Οι ανακοινώσεις του ΔΝΤ

Μία καλύτερη εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των τριγμών που έχουν προκληθεί αναμένεται να φανεί και μέσα από τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα δοθούν εντός της εβδομάδας στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου που γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Ωστόσο λόγω του κορονοϊού και η κάθοδος του ΔΝΤ που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο -προκειμένου να διεξαγάγει τον καθιερωμένο του μεταπρογραμματικό ελέγχο- αναβλήθηκε. Άλλωστε, πλέον η προσοχή του Ταμείου στρέφεται στα δεκάδες αιτήματα που έχουν γίνει για προσφυγή σε αυτό, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκληθεί σε πάρα πολλά κράτη-μέλη του.

Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα πώς θα διαμορφωθούν οι διαδικασίες ούτως ώστε τον Ιούνιο να λάβει η Ελλάδα το ποσό των κερδών ομολόγων το οποίο το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τα κρατικά ταμεία λόγω της παράτασης των μέτρων στήριξης που προκαλεί η εντεινόμενη κρίση.


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ