Τα σχέδια των ξενοδοχείων για το τέλος του lockdown στο νησί

Petite Perle 300×250

Αισιόδοξη ότι «ο πιο ζωντανός και υποσχόμενος τομέας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή αυτός της φιλοξενίας» θα καταφέρει να λειτουργήσει με την έμπρακτη συμπαράσταση της κυβέρνησης, δηλώνει μιλώντας στο mononews.gr η κα Μάρι Δασκαλαντωνάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος Grecotel.

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, παρακολουθούμε πολύ στενά δέκα μεγάλες αγορές του εξωτερικού και σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα για τις διαφορετικές περιοχές της χώρας, όπου η Grecotel έχει παρουσία.

Όταν δοθεί το πράσινο φως από το μέτωπο της Υγείας -πάντοτε σε συνεννόηση με τις αρχές της κάθε Περιφέρειας- θα προτείνουμε ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό μας και σε απόλυτη συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού. Αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι, ότι ο πρώτος τομέας που θα ανακάμψει είναι ο τομέας του οδικού τουρισμού.

»Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συχνά μοιάζουν ανυπέρβλητες ως Grecotel είμαστε αισιόδοξοι, ότι με την έμπρακτη συμπαράσταση της κυβέρνησής μας ο πιο ζωντανός και υποσχόμενος τομέας της ελληνικής οικονομίας -δηλαδή αυτός της φιλοξενίας- με επιστημοσύνη, σύστημα και συγκεκριμένο σχέδιο, επαναλαμβάνω, εξειδικευμένο για κάθε Περιφέρεια, θα καταφέρει να λειτουργήσει.», λέει στο mononews.gr η κα Μάρι Δασκαλαντωνάκη, CEO της Grecotel.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα της χώρας με 32 μονάδες σε Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Κω, Αθήνα και Σούνιο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Έχει δυναμικότητα που υπερβαίνει τις 12.000 κλίνες και κατέχει την πρώτη θέση με το 4% της ελληνικής αγοράς, ενώ 6.300 εργαζόμενοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις του Ομίλου, καθιστώντας τον, τον σημαντικότερο εργοδότη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Να σημειωθεί ότι η Grecotel, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας πήρε όλα τα ενδεδειγμένα από την Πολιτεία και τον ΠΟΥ μέτρα. Με κοινωνική υπευθυνότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κλάδο, σταμάτησε τις εργασίες στα εποχιακά και ανέστειλε τη λειτουργία των αστικών ξενοδοχείων, διατηρώντας μέχρι τη λήξη των περιορισμών μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί, για λόγους εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας, το ASTIR – EGNATIA στην Αλεξανδρούπολη, όπου φιλοξενούνται οι δυνάμεις της FRONTEX, τηρώντας πάντα τους αυστηρούς κανόνες προστασίας από τον κοροναϊό.

Φώτης Κοκοτός: Είμαστε έτοιμοι, μόλις δοθεί το «πράσινο φως»

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο κ. Φώτης Κοκοτός, της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης Ελούντα Α.Ε., που έχει τρία πολυτελή ξενοδοχεία στο Λασίθι, το Elounda Mare, Porto Elounda και το Elounda Peninsula.

Είμαστε έτοιμοι, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από την πολιτεία να υποδεχθούμε την πελατεία μας, λέει στο mononews.gr και σημειώνει, πως ενδεχομένως να μην ανοίξουν και τα τρία ξενοδοχεία της αλυσίδας.

Ωστόσο όπως λέει όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και κάτω από ποιες προϋποθέσεις και πότε θα γίνει αυτό.

Προς το παρόν οι ξενοδόχοι «τρέχουν» διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα, και σημειώνουν πως ακόμα και αν λειτουργήσουν από τον Ιούλιο και μετά, το σίγουρο είναι ότι η σεζόν θα κλείσει με πτώση στα έσοδα πάνω από -50%.

Και παραδέχονται πως το 2020 οικονομικά έχει χαθεί. «Πάμε για το 2021. Η σεζόν φέτος είναι στον αέρα», λένε χαρακτηριστικά.

Ακόμα και αν οι μονάδες στους δημοφιλείς προορισμούς ανοίξουν από τον Ιούλιο, είναι άγνωστο ποιες αγορές θα είναι ανοικτές και πόσοι θα είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ακόμα και στην περίπτωση που οι μονάδες λειτουργήσουν το τρίτο τρίμηνο –που φέρνει και το 55% των τουριστικών εσόδων σε κανονικές συνθήκες-, η πτώση στα έσοδα θα ξεπεράσει το 50%.

Προς το παρόν είναι άγνωστο και κάτω από ποιες προδιαγραφές θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, αν δηλαδή επιτραπεί να λειτουργήσουν με βάση τα τετραγωνικά, ή με βάση των αριθμό των δωματίων.

Επίσης είναι άγνωστο αν θα επιτραπεί γενικά η λειτουργία των ξενοδοχείων ή μόνο σε περιοχές που έχουν Νοσοκομεία αναφοράς για την πανδημία, καθώς οι επιστήμονες επιμένουν ότι ακόμα και αν υπάρξει ύφεση της νόσου το καλοκαίρι, το φαινόμενο θα επανέλθει από το φθινόπωρο.

Πηγές: mononews.gr ,daynight.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ