Την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Petite Perle 300×250

Την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη λήψη μέτρων ψυχοκοινωνικής στήριξης του νοσηλευτικού προσωπικού, ζητούν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης – αντί αποδυνάμωσης – των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στη μάχη της πανδημίας και της λήψης μέτρων ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης του νοσηλευτικού δυναμικού της χώρας, αναδεικνύουν με Ερωτήσεις τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, με Ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας, 60 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν το ζήτημα των ελλείψεων που παρατηρούνται σε δομές της Π.Φ.Υ. τη στιγμή που η κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις τις αντιπολίτευσης για άμεση προκήρυξη των 4000 θέσεων μόνιμων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, με δεύτερη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, 47 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης του νοσηλευτικού προσωπικού, παρουσιάζοντας και σχετική μελέτη του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε το 2019 και δείχνει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό (στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες) στα δημόσια νοσοκομεία εργάζεται αποδυναμωμένο και κατάκοπο. Τρεις στις/στους πέντε είναι στα όρια της κατάρρευσης, ενώ το σύνολο σχεδόν αντιμετωπίζει κατάσταση εξάντλησης, βιολογικής, σωματικής και συναισθηματικής δυσλειτουργίας («κόπωση συμπόνοιας»).

«Οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε υγειονομικό προσωπικό στις Π.Φ.Υ., έχουν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι των μικρών πόλεων και των χωριών, οι ηλικιωμένοι και οι χρόνια πάσχοντες, να μένουν χωρίς φροντίδα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Την ίδια στιγμή, το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας, που δίνει τη δική του μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19, πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο από την Πολιτεία και ψυχοκοινωνικά, ειδικά αυτή την περίοδο​, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην τιτάνια προσπάθεια».

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ