Γιατί δεν αποφασίστηκε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα – Το σχέδιο της επόμενης μέρας

Petite Perle 300×250

Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυστηροποιήσει εν όψει Πάσχα τις ποινές για τους παραβάτες και όχι να προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όπως το newsit.gr σας είχε έγκαιρα ενημερώσει, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ αυτής της εκδοχής για μια σειρά από λόγους, πρακτικούς και μη, αλλά κυρίως διότι ένα τέτοιο μέτρο ενδεχομένως θα παρέπεμπε σε ακραίες καταστάσεις.

Επιπλέον, τόσο η συμμόρφωση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα όσο και το περιεχόμενο των μέτρων αυτών που ήδη ισχύουν εξασφαλίζουν πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν άσκοπες μετακινήσεις και… συνάξεις ακόμη και σε σπίτια συγγενών και φίλων το βράδυ της Ανάστασης κι ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα.

Έτσι, πέραν των αυστηρών ελέγχων της Αστυνομίας, θα ισχύσει από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (21.00) έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη του Πάσχα πρόστιμο 300 ευρώ για τους παραβάτες, ενώ θα επιβάλλεται διπλό πρόστιμο στην περίπτωση μετακίνησης με ΙΧ κι εφόσον υπάρχει συνοδηγός (300 ευρώ για τον οδηγό και 150 ευρώ για τον επιβάτη).

Μέτρα αστυνόμευσης προβλέπονται – τουλάχιστον στο μέτρο του δυνατού – και στους ναούς, των οποίων οι πόρτες θα πρέπει να είναι κλειστές, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης και της Ιεράς Συνόδου. Σημειώνεται ότι με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε χθες οι ναοί θα μείνουν κλειστοί έως τις 28 Απριλίου.

Το μέτρο, μάλιστα, καταλαμβάνει τους ναούς όλων των θρησκειών και δογμάτων, καθώς, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το επόμενο διάστημα μετά το Πάσχα ακολουθούν σημαντικές θρησκευτικές εορτές όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά και για άλλες θρησκείες, όπως π.χ. το Ραμαζάνι.

Μετά το Πάσχα αποκτά σάρκα και οστά αποκτά σιγά-σιγά η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Οι παράμετροι του σχεδίου θα τεθούν επί τάπητος την επόμενη εβδομάδα και θα ληφθούν αποφάσεις, τις οποίες θ' ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός έως τις 27 Απριλίου, όταν και λήγει τυπικά η παράταση για τους περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί συνολικά, αλλά η εφαρμογή του θα γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ενώ κάθε βήμα θα αξιολογείται και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ανάσχεση στην περίπτωση που ο ιός π.χ. παρουσιάσει έξαρση.

Όλα δείχνουν πάντως ότι από τις 4 Μαΐου θα γίνουν τα πρώτα δειλά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ήτοι θ' ανοίξουν μικρά εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες κτλ., ενώ θ' ακολουθήσουν χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας όπου μπορεί να υπάρξει εύκολα συγχρωτισμός, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των καφέ, των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης, αλλά με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής (π.χ. τραπέζια σε εξωτερικό χώρο και σε απόσταση μεταξύ τους).

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ