Τηλεφωνική επικοινωνία Μανώλη Συντυχάκη με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Βενιζέλειου

Petite Perle 300×250

Τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Βενιζέλειου νοσοκομείου και συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων των Κέντρων Υγείας

Χθες Πέμπτη 16/4, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακού συμβούλου, Συντυχάκη Μανώλη με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Βενιζέλειου νοσοκομείου κ. Χονδροζουμάκη και στην συνέχεια συνάντηση, στη μονάδα του ΕΟΠΠΥ, με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων των Κέντρων Υγείας και άλλους εργαζόμενους. Στην συνάντηση συμμετείχε ο Δημήτρης Βρύσαλης, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία απασχόλησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοιστα πλαίσια της ανθυγιεινής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά και εντείνεται με την πανδημία όπως οι προσλήψεις υγειονομικών και η επάρκεια μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους που δίνουν τιτάνια μάχη με αυτοθυσία, για να προστατέψουν την υγεία του λαού. Επιβεβαιώθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις καθώς στις σημερινές 400 κενές οργανικές θέσεις προσλήφθηκαν μόλις 32 νοσηλευτές και 2 γιατροί με σύμβαση ορισμένου χρόνου ενώ τα όποια μέσα ατομικής προστασίας προέρχονται από δωρεές ή και από το ίδιο το σωματείο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως η έλλειψη ανοικτών κλινών ΜΕΘ (μόλις 9 ανοικτές στο Βενιζέλειο), η δυσκολία για την προμήθεια βασικών μέτρων προστασίας, που ούτε τώρα καλύπτονται και για τις οποίες ευθύνεται η πολιτική συνολικά της ΕΕ με την αποδοχή όλων των κυβερνήσεων, αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Τέλος, τόνισε πως οι συνθήκες απαιτούν την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, την προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι ίδιοι οι υγειονομικοί καθώς και το άνοιγμα όλων των ΜΕΘ.

Κατά την συνάντηση με το ΔΣ και τους εργαζόμενους των κέντρων υγείας επισημάνθηκε πως το αστικό ΚΥ του Εσταυρωμένου θα λειτουργήσει «σταδιακά» για ασθενείς με Covid-19. Η κυβέρνηση μάλιστα ανακοίνωσε «σχέδιο δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», χωρίς να κάνει ούτε μια πρόσληψη, αντιθέτως συνεχίζει τη διαχρονική πολιτική των μετακινήσεων από τη μια δημόσια δομή στην άλλη. Επιπλέον, παρ' όλες τις τυμπανοκρουσίες για 24ωρη λειτουργία του κέντρου Covid-19 αυτό θα λειτουργήσει μόνο για 2 βάρδιες. 

Όπως αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους σχεδόν όλα τα ΚΥ είναι αποψιλωμένα από προσωπικό, οι ειδικότητες που διαθέτουν είναι ελάχιστες, καθώς λείπουν ακόμη και στοιχειώδεις, όπως παιδίατροι, ενώ δεν υπάρχουν καν πνευμονολόγοι κ.ά. Χαρακτηριστικά, οι τελευταίες μόνιμες προσλήψεις έγιναν το 2007 ενώ δεν υπάρχει καν οργανισμός για τα κέντρα υγείας και οι εργαζόμενοι δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Επιπλέον, τα όποια μέτρα προστασίας προέρχονται είτε από δωρεές είτε από την τοπική διοίκηση και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα τα περισσότερα ΚΥ δεν διαθέτουν καν χώρο για απομόνωση των ύποπτων περιστατικών.

Ο Μ. Συντυχάκης, σημείωσε πως το ΚΚΕ δίνει βάρος στην πάλη για να αναπτυχθούν – και όχι να συρρικνωθούν, όπως κάνει η κυβέρνηση – οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Αυτά πρέπει να αποτελούν τις δημόσιες δομές που θα αναλάβουν να περιθάλψουν τον πληθυσμό, που δεν είναι αναγκαίο να πάει στα νοσοκομεία και ο οποίος σήμερα είναι πραγματικά ξεκρέμαστος και αποκλεισμένος. Το ήδη ελάχιστο προσωπικό είτε θα πάρει εντολή να μεταφερθεί στα δημόσια νοσοκομεία ή θα μετατραπεί σε μονάδα ελέγχου του κορονoϊού.

Γι' αυτό, τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί, εκτός από τις προσλήψεις για τη στελέχωση των δημόσιων ΚΥ και των περιφερειακών ιατρείων, να ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και ιδιαίτερα οι πνευμονολόγοι και οι παθολόγοι, αλλά και οι άλλες ειδικότητες, σε κρατικό σχέδιο δωρεάν περίθαλψης του λαού. Τα ΚΥ και τα περιφερειακά ιατρεία να στελεχωθούν υποχρεωτικά για να εξετάζονται οι ασθενείς, αλλά και να πραγματοποιούν κατ' οίκον επισκέψεις.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ