Ποια μέτρα φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο η Λότζια για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία!

Petite Perle 300×250

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής θα συζητηθεί στη διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου την Τρίτη

Ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού, φέρνει στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο (που θα γίνει δια περιφοράς), η δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, στη σχετική εισήγηση προτείνεται :

-Η απαλλαγή τους από τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

-Η απαλλαγή τους από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων

-Η μείωση στα ενοίκια των δημοτικών επαγγελματικών ακινήτων που μισθώνονται σε επιχειρήσεις της ίδιας κατηγορίας, κατά 40%

-Η απαλλαγή από τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και

Σε ο,τι αφορά την ενδεχόμενη μείωση των τελών αρδεύσεως, δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά η ενσωμάτωση της υπηρεσίας αυτής στον προϋπολογισμό του Δήμου και επομένως δεν είναι δυνατή η όποια συζήτηση για την μείωση των τελών τώρα.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη, η αντιδημαρχία Οικονομικών προτίθεται να ζητήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, κατ' αντιστοιχία με αυτή "που ζητήσαμε και πετύχαμε για την Καθαριότητα, ώστε να είναι δυνατή η ενίσχυση του κωδικού της και από άλλους, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο".

Ακόμη, για όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους τους προτείνεται:

-Η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

-Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τα οφειλόμενα ποσά δεν θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις.

Επίσης, για την ελάφρυνση δημοτών έχει ήδη προχωρήσει και θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτική Συμβούλιο:

Η απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου κατά το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί, όπως επίσης και των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο, καθώς και των ενοικίων στα σχολικά κυλικεία. Υπάρχουν ήδη οι σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, της ΔΗΚΕΗ και των αρμοδίων σχολικών επιτροπών.

Η αναστολή της ταμειακής βεβαίωσης νέων οφειλών των δημοτών από τις αρχές Μαρτίου 2020 και έως ότου κριθεί αναγκαίο, εκτός των κατεπειγουσών περιπτώσεων ταμειακής βεβαίωσης και όσων γίνονται κατόπιν αιτήσεων των οφειλετών για τη δική τους εξυπηρέτηση.

Η δημοτική αρχή στηρίζει την πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης που έχει ήδη κατατεθεί και αφορά στην χορήγηση έκτακτου ειδικού επιδόματος στους εργαζομένους του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών, οι οποίοι συνεχίζουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να προσφέρουν υπηρεσίες.

"Η χώρα και όλοι μας από τη μια μέρα στην άλλη βρεθήκαμε μπροστά σε μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι , κλήθηκαν για άλλη μια φορά να διαχειριστούν μια δύσκολη κρίση" σχολιάζει στο Cretalive η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Μαρία Καναβάκη. "Στον Δήμο Ηρακλείου εξαρχής στρέψαμε το βλέμμα μας στην κοινωνία και με πρωτοβουλία του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού συγκροτήθηκε συντονιστικό διαπαραταξιακό όργανο με βασικό ρόλο όλη αυτή την περίοδο".

"Παράλληλα", συνεχίζει η κ. Καναβάκη "οι Κοινωνικές μας Υπηρεσίες δημιούργησαν ένα ισχυρό πλέγμα βοήθειας προς τους δημότες , ενώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον καθημερινό αγώνα της υπηρεσίας καθαριότητας οι εργαζόμενοι της οποίας με αυξημένες βάρδιες φροντίζουν για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Και επιπρόσθετα συνεχίστηκε η ομαλή λειτουργία όλων των δημοτικών υπηρεσιών και προμηθευτήκαμε μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους , εξασφαλίζοντας και την περίπτωση που χρειαστεί να γίνει απολύμανση σε εσωτερικούς δημοτικούς χώρους. Κι εδώ πρέπει να τονίσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας προς το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου Ηρακλείου, αυτούς που όλο αυτό το διάστημα είναι παρόντες και μαζί τους κρατήσαμε τον Δήμο όρθιο.

Στο πλαίσιο λοιπόν όλων αυτών και γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή τη βούληση του δημάρχου , την οποία και δημόσια έχει αποτυπώσει, ότι είμαστε δίπλα σε όλους , συνεχίζουμε τις ανακουφιστικές μας κινήσεις , προτείνοντας προς το δημοτικό συμβούλιο μια σειρά ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί λόγω των περιοριστικών μέτρων και για όσο ισχύει η αναστολή. Επίσης ζητάμε την έγκριση του ΔΣ για μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που ήδη έχουμε εφαρμόσει".

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, κλείνοντας, επισημαίνει ότι "λάβαμε σοβαρά υπόψη μας τις προτάσεις κι άλλων παρατάξεων, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για τυχόν άλλες και επειδή οι συνέπειες αυτής της κατάστασης θα φανούν στην πορεία , συνεχίζουμε να εξετάζουμε τη δυνατότητα λήψης περαιτέρω ανακουφιστικών μέτρων, κάτι που θα πρέπει να γίνει όταν θα έχουμε μια ολοκληρωμένη πια εικόνα για την κοινωνία , τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και το οικονομικό περιβάλλον του δήμου μας, το οποίο υπεύθυνα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως πραγματικά θα διαμορφωθεί".

CRETALIVE

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ