Αυξήθηκαν οι εξαγωγές κρητικού ελαιολάδου στα super market εν μέσω καραντίνας

Petite Perle 300×250

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε το πρώτο διάστημα πανικό στα super market, με ουρές και άδεια ράφια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και οι εξαγωγείς κρητικού τυποποιημένου ελαιολάδου σε supermarket, να δουν αύξηση στη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018 και του 2019, οι χώρες που προμηθεύονται τις μεγαλύτερες ποσότητες τυποποιημένου κρητικού ελαιολάδου, είναι κατά σειρά, η Γερμανία, οι Η.Π.Α., ο Καναδάς και η Αυστρία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα super market των Η.Π.Α., σε διάστημα 10 ημερών, η ποσότητα προϊόντων που πωλήθηκε, αντιστοιχεί σε αυτή που πωλείται σε διάστημα τριών μηνών, υπό κανονικές συνθήκες. Ως εκ τούτου και το τυποποιημένο κρητικό ελαιόλαδο εν μέσω καραντίνας, έγινε ανάρπαστο στο εξωτερικό.

Αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, το 2020 μέχρι την ευρεία επιβολή των έκτακτων μέτρων λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Γιώργου Ανδρεαδάκη, οι εξαγωγές παρουσίαζαν αύξηση κατά περίπου 15%.

Μετά το lockdown, η εικόνα άλλαξε άρδην, για όσους έκαναν εξαγωγές σε καταστήματα τα οποία υποχρεωτικά έκλεισαν, όπως εστιατόρια ή σε ξενοδοχεία.

Στον αντίποδα, όσοι εξαγωγείς συνεργάζονται με supermarket, είδαν αύξηση της ζήτησης, αφενός διότι οι καταναλωτές γενικά ψώνιζαν υπό πανικό μεγάλες ποσότητες, αφετέρου, διότι μειώθηκαν οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου από την Ιταλία και την Ισπανία, που κατέρρευσαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεαδάκη, σιγά σιγά πλέον, οι δύο αυτές χώρες επανακάμπτουν στον τομέα των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια, από 15.000 τόνους, το τυποποιημένο κρητικό ελαιόλαδο που εξάγεται έχει φτάσει σε 18.000 τόνους.

CRETA24.GR

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ